Johan Roelstraete (82), dé historicus van Heule en bekend genealoog, overleden

Wijlen Johan Roelsraete hád niet alleen een enorme bibliotheek, met hem sterft ook een hele bibliotheek… © Richard Fryer+
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Op vrijdagnamiddag 26 juli is Johan Roelstraete overleden, thuis in Heule tussen zijn boeken zoals hij het wenste en omringd door zijn familie. Hij was dé historicus van Heule en daarnaast onder meer in heel Vlaanderen gerenommeerd als genealoog en heraldicus. Hij had niet alleen een enorme bibliotheek, met hem sterft ook een hele bibliotheek… Dankzij zijn vele publicaties laat hij een rijke erfenis na.

Johan Roelstraete is op 31 juli 1941 geboren en overleed dus vijf dagen voor zijn 83ste verjaardag. Geboren in Brugge groeide hij op in Heule als oudste van vijf kinderen. Zijn vader Pierre was koster en in Kortrijk OCMW-ontvanger. Hij stamt uit een muzikale familie: de bekende componist Herman Roelstraete was zijn oom. Zelf is hij spelend lid geweest van de volkskunstgroep De Eglantier en lid van het Kortrijks Gemengd Koor. Zijn grote interesse ging evenwel algauw naar geschiedenis en taal.

Leraar

Na zijn middelbare studies aan het Kortrijkse Sint-Amandscollege volgde hij het regentaat moedertaal-geschiedenis aan Sint-Thomas in Brussel. Hij begon zijn loopbaan in 1962 als leraar in Congo tot 1966. Na enkele interimopdrachten was hij van 1969 tot zijn pensioen in 1999 leraar Nederlands en geschiedenis aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk. Evenwel met onderbreking van zes jaar, toen hij gedetacheerd werd naar de educatieve dienst van het Rijksarchief in Kortrijk.

In het verlengde van zijn leraarschap was Johan Roelstraete zijn leven lang begeesterd door familiekunde (stamboomonderzoek), heraldiek (wapenschilden) en niet het minst heemkunde in de Tinekesgemeente.

Hij was in Heule in 1981 medestichter en voorzitter van de heemkundige kring Langs d’Heuleboorden en auteur van talloze artikelen in het tijdschrift Heulespiegel; met als hoogtepunt zijn ‘magnum opus’ het monumentale boek ‘Heule 1111-2011’, uitgegeven bij 900 jaar Heule en waarvan hij hoofdauteur was. Daarop kozen de lezers van Krant van West-Vlaanderen hem in 2012 tot ‘Krak van Kortrijk’.

Stamboomonderzoek

In heel Vlaanderen klinkt zijn naam als een klok in het domein van de genealogie en heraldiek. Hij is voorzitter geweest van het Heraldisch College van de Familiekunde Vlaanderen, bestuurslid en provinciaal voorzitter de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF). Hij is auteur van onder meer de Handleiding voor genealogisch onderzoek in Vlaanderen (1992) en ‘Je stamboom, je familiegeschiedenis’ (2006), twee genealogische standaardwerken. Het aantal tijdschriftartikelen van zijn hand is niet te tellen. Hij gaf zijn kennis graag door en heeft velen geholpen bij hun stamboomonderzoek en gaf vele lezingen.

Zijn eerste stamboomonderzoek was uiteraard dat naar zijn eigen familie, waarbij hij opklom tot eind 14de eeuw, en ook van de in Heule geboren schrijver Stijn Streuvels (in 1969 zijn eerste publicatie in boekvorm).

In Heule was Johan Roelstraete in zijn jeugd KSA-leider en speelde hij toneel bij Jong-Davidsfonds. De voorbij jaren was hij nog bestuurslid-suppoost van Confrérie De Griffioen.

In Kortrijk was Johan Roelstraete jarenlang actief gediplomeerd stadsgids en lid van bibliotheekcommissie en de straatnaamcommissie. Hij was ook bestuurslid van de West-Vlaamse ridderorde ’t Manneke uit de Mane.

Naast dit alles was Johan Roelstraete niet alleen een familiekundige maar ook een familieman. Hij was net 55 jaar getrouwd met Christinne Vanhamme. Zijn kinderen Mayken en Wouter waren samen met zijn zes kleinkinderen zijn trots.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 2 augustus om 11 uur in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier