Update
Joep van Almenkerk overleden, voormalig eigenaar restaurant De Mikke in Oostduinkerke

Op 11 januari overleed horecaondernemer Joep Van Almenkerk (66) in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad aan de gevolgen van corona, drie dagen na de geboorte van zijn kleinzoontje Leo.

Joep Van Almenkerk.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Joep Van Almenkerk.©MYRIAM VAN DEN PUTTE

Maandagavond was het overlijdensbericht al doorgesijpeld tot in Koksijde via de sociale media. Het nieuws sloeg menig Koksijdenaar met verstomming. Hoewel Joep al 20 jaar geleden was verkast naar Zuid-Afrika, keerde hij toch regelmatig terug naar zijn geliefde plekjes aan de Westkust.

Passie voor wijnen

Joep Van Almenkerk was van Nederlandse origine, maar kwam hier in de jaren 1970 toe en volgde een opleiding aan de hotelschool van De Panne. Hij ontmoette aan onze Westkust zijn toekomstige eerste echtgenote Yvonne – ‘Vontje’ – Bedert, met wie hij later restaurant De Mikke in Oostduinkerke overnam. Joep bleek een echte ondernemer met een bijzonder innemend karakter. Later zette hij ook zijn schouders onder de bowling en tennis in Nieuwpoort. Joep was een verfijnde bourgondiër met een grote passie voor wijnen. Dat leidde ertoe dat hij in 1999 besloot om naar Plettenburg Bay in Zuid-Afrika te verhuizen en er een nieuw bestaan op te bouwen. Later startte hij zijn eigen ‘Restaurant De Brasserie’ in Kaapstad en introduceerde zijn zoon Joris in de wijnwereld. Dat werd de basis voor het familiebedrijf Almenkerk Wine Estate in de mooie Elginvallei.

Innemende gentleman

“Dit droeve nieuws heeft me emotioneel geraakt”, reageert sterrenchef Stéphane Buyens van restaurant Le Fox in De Panne. “Ik kende Joep al jaren. Hij charmeerde iedereen met zijn stijlvolle manier van praten, zijn elegantie… Hij was een echte gentleman, die destijds na zijn dienst in zwarte smoking over de vloer kwam om iets te eten in de zaak van mijn ouders. Hij heeft zelf een mooi carrièreparcours afgelegd en zijn liefde voor gastronomie en wijn een verlengstuk gegeven in Zuid-Afrika. Zijn wijndomein in Elgin Bay was representatief voor zijn elegantie. Hij was ook een fantastische en sympathieke man, die ook in mijn restaurant regelmatig de voeten onder tafel schoof als hij in België was. Zijn favoriete vaste plek was de tafel die wij ‘terras 1’ noemden. Die zal voor ons nooit meer hetzelfde zijn… Joep was ook een innemende gentleman tegenover het personeel, een uitstekende wijnkenner en een bourgondiër met stijl. Ik kan er niet bij dat hij een maand geleden nog golf speelde in Zuid-Spanje. Dat net Joep, die zo bezorgd was om corona en de maatregelen strikt respecteerde, aan dat virus is overleden…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.