Indra (24) blijft met vragen zitten na zelfdoding van haar vader en dient klacht in: “Onderzoek biedt geen duidelijkheid”
Indra Van Den Berghe (24) verloor op 19 april haar vader Johan (58) door zelfdoding. Maar hoewel Indra zich daar aanvankelijk bij had neergelegd, ondanks haar ongeloof over zijn daad, rezen de voorbije maanden steeds meer twijfels. Het dossier dat over de zelfdoding werd opgesteld en dat ze in september mocht inkijken, vindt ze allesbehalve sluitend. Samen met haar advocaat Sven Mary diende Indra daarom klacht in wegens moord, vergiftiging en schuldig verzuim in de hoop dat het overlijden van haar vader opnieuw onderzocht kan worden.
Indra Van Den Berghe (24) groeide op in Brugge, maar woont sinds vorig jaar in Westende, waar ze haar surfschooltje runt. Op haar tiende scheidden haar ouders en verwaterde het contact. “Maar rond mijn twintigste hebben papa en ik elkaar teruggevonden”, vertelt ze. Haar vader, ploegbaas bij Volvo, woonde intussen in Knokke-Heist en was hertrouwd. “We waren daar allebei heel gelukkig”, meent ze. “Hij zei dat ook vaak. Hij noemde zichzelf de gelukkigste man op aarde doordat hij me opnieuw leerde kennen. Hij was zich bovendien helemaal aan het herpakken. In het verleden kampte hij met een seksverslaving die op zijn relaties had gewogen, maar het ging beter met hem. Ook met zijn tweede vrouw had ik een goed contact.”
“Behalve zijn persoonlijke issues had papa met niemand problemen. Dat hij uit het leven zou stappen, is een idee dat nooit bij mij is opgekomen”
Ze omschrijft haar vader als een man die ‘nogal op zichzelf’ was. Hij had volgens haar weinig vrienden, maar was wel erg met dieren begaan. Hij kocht een stukje beboste grond enerzijds om er zelf tot rust te komen, anderzijds om er zijn honden te laten ravotten. En hij hield van watersporten, een passie die Indra met hem deelde. “Behalve zijn persoonlijke issues had hij met niemand problemen. Dat hij uit het leven zou stappen is dan ook een idee dat nooit bij mij is opgekomen”, gaat ze verder.
Steun en toeverlaat
Toch kreeg Indra op 19 april vorig jaar het telefoontje waarin haar plusmama haar het overlijden van Johan meedeelde. Zelf lag ze toen een langere tijd in het ziekenhuis nadat ze haar knie brak tijdens het kitesurfen. “Het was een enorme klap. Donkere gedachten had hij nooit tegen mij geuit. Hij hielp me toen bovendien volop bij het zoeken naar een eigen woning. Zeker terwijl ik in het ziekenhuis lag, ging hij huizen bezoeken en bekijken voor mij. De dag van zijn overlijden heeft hij me ’s morgens nog een berichtje gestuurd, na zijn nachtdienst, waarin hij de huizen vermeldde waar hij die dag voor mij zou langs gaan.”
Indra legde zich niettemin bij de situatie neer. “Het strookte niet met het beeld dat ik van hem had, maar ik begreep van de mensen die me opvingen dat er plots iets kan knappen in iemands hoofd. Misschien was er inderdaad zoiets gebeurd. Zelf voelde ik me alsof de grond onder mijn voeten weggeslagen was. Hij was mijn steun en toeverlaat die laatste maanden. Ik sluit niet uit dat ik mezelf iets had aangedaan als ik toen niet in het ziekenhuis had gelegen.”
Kraantjes dicht
In september vorig jaar kreeg Indra de kans om het dossier dat naar aanleiding van Johans dood werd opgesteld in te kijken. Ze hoopte er een bevestiging in te vinden van de zelfdodingshypothese, om het gebeurde op een serene manier te kunnen afsluiten. “Maar dat viel tegen. Ik las verschillende zaken die volgens mij niet konden kloppen. Hij werd gevonden in zijn auto, met een plastieken zak over zijn hoofd, van waaruit twee buisjes verbonden waren met een heliumtank op de passagiersstoel naast hem. Maar de hulpverlener die het raam insloeg, stelde vast dat de kraantjes van de tank dichtgedraaid waren. Helium werkt snel, hoe had hij die kraantjes zelf nog kunnen dichtdraaien? En zo las ik nog eigenaardige vaststellingen, die mij de indruk gaven dat het onderzoek niet goed gevoerd werd. Of mij in elk geval niet de duidelijkheid gaven waarnaar ik op zoek was.”
“Helium werkt snel, hoe had hij die kraantjes zelf nog kunnen dichtdraaien?”
De weken nadien bleven de twijfels malen in Indra’s hoofd. Een vriend raadde haar aan om het advies van een advocaat in te winnen. Bij de ervaren strafpleiter Sven Mary vond ze meteen gehoor. Hij liet de kwestie van de heliumtank onderzoeken door een toxicoloog die uitsloot dat Johan overleed als gevolg van het inademen van helium. Dat sterkt hen in het vermoeden dat het onderzoek niet correct verlopen is. Meester Mary diende dan ook vorige week klacht in bij de onderzoeksrechter in Brugge, wegens moord, schuldig verzuim en vergiftiging. Tegen onbekenden, om alle pistes open te houden en in de hoop dat het onderzoek een second opinion krijgt. Bij het parket van Brugge bevestigt men dat er klacht ingediend is, maar is men er stellig van overtuigd dat het initiële onderzoek geen lacunes bevat. “Het overlijden van de betrokken persoon is grondig onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn van tussenkomst van een derde persoon”, klinkt het.
Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier