Gert ‘Moes’ Passchyn van De Dolle Brouwers op 103-jarige leeftijd overleden in Rumbeke
Gert Passchyn is op 103-jarige leeftijd overleden, iedereen kende haar als ‘Moes’ van De Dolle Brouwers waar ze tot haar 95ste wekelijks rondleidingen gaf. Daarvoor had er ze er al een carrière van 30 jaar in het onderwijs opzitten.
Gert of Germana zoals ze officieel heette zag het levenslicht in Gistel op 12 september 1917. Ze had het geluk te mogen studeren in Tielt en werd onderwijzeres. Ze stond voor de klas van het zesde studiejaar van de lagere school van de Grauwe Zusters. “Toen ik zag dat de kinderen moe waren, klapten we de boeken dicht en zongen we een liedje. Zingen vond ik heel belangrijk”, vertelde ze enkele jaren geleden in een interview.
In 1943 trouwde ze met André Herteleer, samen gingen ze in ‘t Motje in Roeselare wonen. Ze kregen vier kinderen: Kris, Ward, Lieve en Jo, die zorgden voor een nageslacht van 20 klein- en achterkleinkinderen. Na het huwelijk stopte ze even met lesgeven, het was de tijd dat getrouwde vrouwen thuis bleven om voor het gezin te zorgen. “Na de dood van mijn man in 1963 ben ik terug in het onderwijs gestapt. Alles samen ben ik dertig jaar onderwijzeres geweest.” Uiteindelijk stond ze zo dertig jaar voor de klas.
Gids bij De Dolle Brouwers
In 1980 begonnen zonen Jo en Kris met brouwerij De Dolle Brouwers in Esen, een brouwerij die op vandaag nog steeds bestaat. Het is daar dat ‘Moes’ (zoon Ward zou die naam ooit uitgevonden hebben, afgeleid van moeder) eens met pensioen haar tweede jeugd zou beleven, al was dat in het begin niet gemakkelijk. “Ik weet vooral dat ik begin de jaren tachtig amper iets over bier kende. Ik heb me serieus moeten inwerken, maar dat deed ik met plezier. Ik ben al mijn hele leven op de natuur gericht en bier is een natuurlijk product. Mijn interesse was meteen gewekt. Bovendien had mijn zoon me de vraag gesteld en als voormalig leerkracht lager onderwijs hield ik ervan om mensen iets bij te brengen, hen een interessant verhaal te vertellen. Die eerste keer zal wel niet feilloos verlopen zijn, maar al doende leert men.”
Uiteindelijk is ze tot haar 95ste blijven rondleidingen geven. “Ik deed het gewoon erg graag. Aan de ene kant waren de rondleidingen een bron van inkomsten voor de Dolle Brouwers, maar de voldoening van een tevreden groep was voor mij misschien nog wel het belangrijkste. Daar kon ik zelf erg van genieten. Ik heb ontdekt dat Nederlanders de beste luisteraars zijn. Die hangen echt aan je lippen.”
Ze heeft doorheen haar carrière als gids ontelbaar veel rondleidingen gegeven. “Dat moeten er duizenden geweest zijn. De tel ben ik al lang kwijt geraakt. Maar elke groep, hoe groot of klein die ook was, heb ik met dezelfde passie de brouwerij laten ontdekken. Mijn basis was altijd hetzelfde, maar ik paste me wel aan mijn publiek aan. Ik heb zelfs oud-leerlingen van mij de brouwerij laten zien. Die vroeg ik dan onderweg naar wat leerstof die ik hen bijgebracht had. Toen bleek dat ze de materie volledig vergeten waren, heb ik hen die gewoon opnieuw uitgelegd.”
Trots op haar zonen
Zoon Kris bevestigt dat ze haar rondleidingen met heel veel passie gaf. “Ze zorgde dat iedereen luisterde, net zoals ze voor de klas stond. Ze heeft altijd graag toneel gespeeld, de mensen vermaakt, dat was een van de redenen waarom ze het zo graag deed. Al was ze ook best wel trots op het werk van haar zonen”, vertelt Kris.
Gert bleef tot ver in de 90 in ‘t Motje wonen, maar dat huis was te groot geworden. Met een tussenstop in een assistentiewoning in De Regenboog belandde ze een kleine vijf jaar geleden in De Hovenier in Rumbeke. “Daar vulde ze haar dagen met kruiswoordraadsels oplossen, tv kijken en een babbeltje doen met de andere bewoners”, klinkt het. “Ze was nog erg goed, tot ze ongeveer anderhalve week geleden viel en haar heup brak, daarna is het snel achteruit gegaan. Gelukkig hebben we met de hele familie nog afscheid kunnen nemen.”
Gert overleed woensdagavond 27 januari in woonzorgcentrum De Hovenier.
De afscheidsplechtigheid vindt door de coronabeperkingen in beperkte kring plaats op dinsdag 2 februari, gevolgd door de bijzetting in het familiegraf op de Oude Stedelijke Begraafplaats in de Blekerijstraat. Condoleren kan op de website van Uitvaartzorg Commeyne.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier