Echtgenoot Jonas over overleden juf Charline (34): “Ik wil haar positiviteit meenemen”

Charline Van Glabeke wordt vrijdag begraven in Anzegem. (gf)
Charline Van Glabeke wordt vrijdag begraven in Anzegem. (gf)
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Basisschool De Toekomst in Avelgem is in diepe rouw. Zaterdag is juf Charline Van Glabeke op 34-jarige leeftijd overleden na een korte strijd tegen kanker. “Ze zou alle steunbetuigingen fantastisch gevonden hebben”, vertelt haar man Jonas (36).

Charline Van Glabeke (34) overleed zaterdag thuis, in Heestert, nadat ze zeven maanden had gevochten tegen kanker. Het schooljaar was nog geen week oud toen Charline het slechte nieuws kreeg. Een grote klap voor haar, haar ouders en zus Eveline, en voor haar man Jonas Geiregat (36), met wie ze sinds 2013 samen in Heestert woonde.

“Charline heeft haar begrafenis zelf geregeld: met muziek van Bart Peeters, een witte kist en rode bloemen”

“Ik voelde vooral ongeloof”, vertelt Jonas. “Het was heel moeilijk om mee om te gaan. Charline heeft zo veel pech gehad. Procentueel gezien is het aantal vrouwen dat tussen de dertig en veertig jaar met zo’n ziekte te maken krijgt heel laag. Ik had van in het begin schrik dat ze niet lang meer zou leven, maar Charline bleef altijd positief, en geloofde in de behandeling.”

Jonas leerde Charline kennen via de vriendenkring van zijn ouders. “Er was nooit een vonk geweest, tot het er plots ‘boenk’ op was. ( glimlacht ) Charline was enthousiast en fel, ze nam geen blad voor de mond. Op school was ze perfectionistisch, maar thuis een kleine sloddervos.”

Spelletjes spelen

Na een maand in het ziekenhuis mocht Charline naar huis, naar haar katten, die ze doodgraag zag en naar Jonas. “Toen we thuiskwamen, besloten we er het beste van te maken”, vertelt Jonas. “Geen zotte dingen, maar het normale leven verderzetten. We speelden vaak spelletjes. Ze genoot ervan van mij te winnen en me te plagen.”

Drie weken geleden werd de behandeling toch stopgezet. “Het sloeg niet aan, en Charline wou niet meer. ( stil ) Zaterdag is ze thuis overleden. Al die reacties… Charline had het prachtig gevonden. Ze zei vaak dat als ze stierf, er drie kerken nodig zouden zijn tijdens haar begrafenis. Die wens is wel niet ingewilligd, want vrijdag komen er maar veertig mensen. Ze heeft nog veel zelf geregeld: muziek van Bart Peeters, van wie ze grote fan was, een witte kist en rode bloemen: dat wou ze per se.

“Haar overlijden kwam niet onverwachts. Ik heb haar ziekte in oktober al een plaats kunnen geven. Ik wil haar positiviteit meenemen tijdens de rest van mijn leven. Zand over oude vetes, enthousiast proberen te zijn, elke dag. Zo zal haar dood niet voor niets zijn geweest”, besluit Jonas.

Juf Charline

Charline zette haar eerste stappen als juffrouw in basisschool De Toekomst op 1 september 2009. Na enkele jaren van vervangingen werd ze vanaf 1 januari 2014 het vaste boegbeeld van het vierde leerjaar B. Charline was een vrolijke en altijd bereidwillige leerkracht, die in alle opzichten verknocht was aan de school. “Altijd goedlachs, bereidwillig, ze zette de puntjes op de i”, zegt Steven Verplancke, directeur van basisschool De Toekomst. “Een vurige aanstookster van de Zeeklassen ook, iemand die altijd alles in orde had.”

“Het was dan ook heel hard schrikken in die eerste week van september. De start van het schooljaar verliep normaal, en bij Charline was er uiterlijk niets aan de hand, ze was haar eigen opgewekte zelve. Nadat ze onwel was geworden dachten we absoluut niet dat die dag de laatste zou zijn dat Charline op school was geweest. Ze heeft keihard gevochten met haar vriend Jonas. Er was lange tijd wel hoop. De voorbije maanden hebben enkele leerkrachten, die goede vrienden zijn geworden door de jaren heen, haar thuis bezocht en zo afscheid kunnen nemen. Bij 5A en 6A, twee klassen die een jaar lang les kregen van haar, heerst er grote verslagenheid. Ik hoor ook dat leerlingen uit het middelbaar aangegrepen zijn door het nieuws van haar dood.”

Al in september, na de diagnose, heeft de school met de leerlingen gepraat over Charlines ziekte. ‘Op hun niveau,”, aldus Steven Verplancke, “zonder hen bang te maken en in alle eerlijkheid. Deze week zorgden we op school voor klasgesprekken met de leerlingen en collega’s en bouwden we een rouwhoekje. Tijdens de lessen is er de nodige tijd en ruimte gegeven om over Charlines overlijden te praten, indien nodig.”

Rouwregister

Een rouwbetuiging kan je bezorgen op het digitaal rouwregister van de school, dat ondertussen al meer dan 30.000 keer is gelezen. Verder hebben de leerlingen een digitale én fysieke gevoelensbrievenbus voor handen. Ze krijgen ook de gelegenheid om traankaartjes, een brief en tekeningen te maken, dat later opgestuurd wordt aan Charline’s man Jonas.

Charlines uitvaart vindt vrijdag plaats om 10 uur in Anzegem, in beperkte kring. De plechtigheid wordt begeleid door uitvaartcentrum Nuytten en is via livestream te volgen. Op donderdagnamiddag deed Basisschool De Toekomst een plechtigheid in open lucht, samen met de leerlingen. ’s Avonds volgde een gesloten plechtigheid met de collega’s van Charline.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier