Christiaan De Forche, gewezen info-ambtenaar bij stad Izegem, op 63-jarige leeftijd overleden
Dankzij zijn drie decennia als communicatieambtenaar op de stad Izegem kende iedereen Christiaan De Forche. Hij was mee het gezicht van de verbroederingen met de partnersteden, presenteerde het Herfstmuziekfestival en was in nog tal van andere verenigingen actief. Na zijn ontslag in 2012 bij stad Izegem vond hij professioneel niet echt zijn draai meer. In 2018 dook hij op op de Vlaams Belang-lijst waar hij nog altijd bestuurslid was. Christiaan werd maandag 8 november dood aangetroffen in zijn appartement in de Nieuwstraat.
Christiaan De Forche was nog maar net met pensioen. Twee weken geleden had hij nog met enkele vrienden samengezeten en er leek toen ook geen vuiltje aan de lucht. Zijn moeder Mariette Popelier maakte zich blijkbaar ongerust omdat ze haar zoon de laatste tijd niet meer gezien had en ze hem ook telefonisch niet kon bereiken. Ze belde een van Christiaans vrienden op met de vraag of hij even naar het appartement van haar zoon wilde gaan kijken. Maar zonder resultaat. Daarna werd de sociale dienst van stad en de politie verwittigd. De politie trof Christiaan dood aan in zijn appartement.
Christian werd geboren op 12 augustus 1958. Hij bleef altijd vrijgezel en had dus ook geen kinderen. Hij was jaren secretaris van de Volksunie, maar ondertussen ook al 20 jaar lid van Vlaams Belang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond Christiaan op de lijst van het Vlaams Belang.
Verschillende petjes gedragen
Maar zijn bekendheid in Izegem dankte hij vooral aan zijn job als communicatieambtenaar en zijn inzet in heel wat verenigingen. Christiaan – de enige zoon van Hendrik De Forche (overleden in mei 2013) en Marie Popelier (86) – kwam op vraag van Erik Vandewalle op het stadhuis werken en zette er zijn schouders onder de communicatie- en informatiedienst. Hij was daarmee een van de pioniers in West-Vlaanderen. Ook na zijn ontslag in 2012 “wegens onverenigbare meningsverschillen” blikte hij met de grootste voldoening terug op zijn periode bij de stad. “Ik kon er mee de communicatiedienst uit de grond stampen en op vandaag borduurt men nog altijd verder op de fundamenten die ik mee gelegd heb. Ik heb altijd een boeiende job gehad die niet stopte bij communicatie. Ik was ook verantwoordelijk voor lokale economie, externe relaties, deed de administratie voor het Herfstmuziekfestival en de Seniorendag, bekommerde me om toerisme, hield me bezig met externe relaties… Ik had op mijn bureau een heleboel petjes liggen”, vertelde hij in een interview in De Weekbode.
De externe relaties, beter bekend als de verbroedering met buitenlandse gemeenten, lag hem altijd na aan het hart. “Aanvankelijk was er enkel een band met Bad Zwischenahn, later werden dat vier partnersteden. Via de oud-strijdersvereniging kwamen we in contact met Hotton, de culturele wereld zorgde voor vriendschapsbanden met Belle en in alle bescheidenheid durf ik stellen dat de band met het Tsjechische Zlin mijn verdienste is. Via een muziekkorps dat aan het Herfstmuziekfestival deelnam, kwamen we in het stadje terecht. En toen bleek dat Zlin dé schoenenstad van Tsjechië is. De rest is geschiedenis”, zei Christiaan in datzelfde interview.
Gediend onder drie burgemeesters
In 2012 kwam er een einde aan het dienstverband bij de stad. Christiaan, die de VU-stempel droeg, maar later naar VB overstapte, diende onder drie burgemeesters: Robert Vanlerberghe en Willy Verledens van SP(.A) en Gerda Mylle (CD&V), die zijn ondertussen ook al allen overleden.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was Christiaan lijstduwer voor Vlaams Belang. Hij zette zich door de jaren heen in voor Ten Mandere, de Koninklijke Standsfanfaren, De Booserik en Feestcomité Emelgem. De jongste tijd genoot hij nog van een glas met zijn vrienden. Op amper 63-jarige leeftijd moet van Christiaan afscheid genomen worden.
(IB/WVS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier