Buurman getuigt tijdens laatste groet: “Patrick Moenaert was een visionair burgemeester”
“Patrick Moenaert was een visionair burgemeester voor Brugge”, zegt zijn buurman Rudi Vanmarcke. Hij was samen met Bruggeling Philip Van Loo een van de eerste rouwenden die vrijdagmorgen in het Brugse stadhuis een laatste groet brachten aan de ereburgemeester. Die ligt opgebaard in de oude raadszaal. Het publiek kan nog tot 17 uur de kist waarin Patrick Moenaert opgebaard ligt begroeten.
Voor het sereen eerbetoon aan ereburgemeester Patrick Moenaert is het Brugs stadspersoneel in het stadhuis in ‘t zwart gehuld, sommige medewerkers dragen rouwhandschoenen. Enkelen hebben tranen in de ogen bij het zien van verdrietige familieleden en vrienden. Achter de sobere witte kist in de oude raadszaal van het stadhuis prijken twee Brugse vlaggen. Zonnebloemen omgeven de lijkkist van Patrick Moenaert.
Kort voordat de Bruggelingen toegelaten werden in het stadhuis, bracht het schepencollege, burgemeester Dirk De fauw op kop, hulde aan Patrick Moenaert. Zij kregen het gezelschap van de top van het personeel van de Stad Brugge en van een aantal gemeenteraadsleden.
Visionair
Ook Rudi Vanmarcke (64) bracht een laatste groet. Hij was 37 jaar de buurman van Patrick Moenaert in de Tillegemstraat in Sint-Michiels: “Patrick was een visionair burgemeester voor Brugge. Denk maar aan zijn grote realisaties: Brugge 2002 en het Concertgebouw. Hij vormde een goede tandem met cultuurschepen Yves Roose.”
“Maar bovenal was hij een joviale buurman, zonder kapsones. Het ene moment stond hij de koning te woord, het andere moment vertelde hij een aangebrande mop. Slechts één keer heb ik hem echt kwaad en bezorgd geweten, toen de Lappersforters op zijn dak klommen. Gelukkig kreeg hij tijdig een tip”, aldus zijn buurman.
The Stones
Bruggeling Philip Van Loo (62) van PVL Sound & Light beaamt: “Patrick was de beste burgemeester die Brugge ooit gehad heeft. We deelden een passie voor dezelfde muziek. Met mijn bedrijf moest ik het geluid verzorgen voor het Cactusfestival, Klinkers en in de stadsschouwburg. Vaak kwam Patrick backstage, omdat hij een babbeltje wou slaan met een van de artiesten. Zo zijn we goede vrienden geworden, we waren fans van dezelfde groepen.”
“Ik herinner mij nog dat Patrick in de coulissen van de stadsschouwburg een praatje maakte met Willy DeVille. Mo mens, wat ziet die er slecht uit, vertrouwde hij mij toe. Enkele maanden later overleed deze zanger. Patrick was ook fan van bluesgitarist Richard Thompson. The Rolling Stones kon hij niet naar Brugge halen, maar hij is in de zomer van 2022 hen nog gaan bekijken in het Koning Boudewijnstadion”, aldus de Bruggeling.
Begrafenis
De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 mei om 10 uur in de Sint-Salvatorskathedraal. Er wordt veel volk verwacht. Aanwezigen die niet meer binnen kunnen om de plechtigheid te volgen, zullen buiten de plechtigheid kunnen mee volgen op een groot scherm.
Bij de start van de uitvaartplechtigheid zal burgemeester Dirk De fauw een korte toespraak houden. Het bijzetten in het graf op de centrale begraafplaats in Assebroek gebeurt in intieme kring.
Verkeersmaatregelen
Wegens de uitvaart zijn enkele verkeersmaatregelen van kracht. Sint-Salvatorkerkhof is op zaterdag vanaf 9 uur tot ongeveer 14 uur afgesloten voor het verkeer. Het is op dat moment ook niet toegelaten om te parkeren in Sint-Salvatorskerkhof tussen de Zuidzandstraat en de Korte Vuldersstraat.
De bussen van De Lijn (lijnen 1 en 2) volgen van 9 uur tot 14 uur een aangepast traject in de binnenstad. Voor meer info kan men terecht op delijn.be of via 070 220 200. De haltes Sint-Salvatorskerkhof is tijdelijk niet beschikbaar, de vervanghaltes zijn ’t Zand en Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier