Burgemeester Karlos Callens (76) van Ardooie overleden: “Mijn vader had een slepende ziekte maar zijn dood kwam toch nog onverwacht”
Karlos Callens (76), burgemeester van Ardooie, is zondagmorgen overleden.
Callens werd in Ardooie geboren op 23 juni 1947. De licentiaat handelswetenschappen was al sinds 1989 burgemeester van Ardooie, maar zou binnenkort stoppen. “Mijn vader had een slepende ziekte maar zijn dood kwam voor ons toch nog onverwacht”, zegt zijn zoon Pieter Callens. “Hij is deze voormiddag omstreeks 11 uur thuis in de Motestraat overleden. Hij begon in 1982 met Groep 82, zijn politieke partij. Op 1 januari 1989 werd hij burgemeester. De uitvaartplechtigheid zal waarschijnlijk volgende zaterdag zijn.”
“We wisten dat onze burgemeester Karlos problemen had met zijn gezondheid maar zijn dood kwam nu toch nog onverwacht”, zegt eerste schepen Krist Soenens van Groep 82. “Veertien dagen geleden woonde hij nog het schepencollege bij. Hij is vandaag in de voormiddag thuis overleden. Ardooie verliest een man die toch al burgemeester was sinds 1 januari 1989. En daarmee is hij één van de oudste burgemeester van het land.”
Volksvriend
“Ik ben volledig van slag van dit droevige nieuws”, zegt schepen van Communicatie Véronique Buyck (Groep 82). “In de eerste plaats denk ik aan Marie-Jeanne, Pieter, Gwendoline en zijn oogappels Albéric en Céléstine, zijn familie en zijn vele vrienden aan wie ik mijn diepste medeleven over maak. Ardooie en Koolskamp blijven verweesd en in diepe rouw achter en zullen hun burgervader missen. Karlos was in de eerste plaats een volksvriend. De stempel die Karlos zo’n 35 jaar gedrukt heeft op onze gemeente is immens groot. Karlos was niet alleen een vader voor elke burger in Ardooie maar ook ver daarbuiten. Als parlementair zette hij zich ook enorm in voor onze regio, de land- en tuinbouwsector en voor de West-Vlaamse ondernemers in het algemeen. Het was voorrecht om hem gekend te hebben en samen met hem een politiek parcours gereden te hebben waar je enkel en alleen maar met diep respect & dankbaarheid op terug kan blikken.”
“Ik was heel hard geschrokken toen ik hoorde dat Karlos overleden was”, zegt Kimara Goethals van oppositiepartij Samenplus “Hij is immers de enige burgemeester die ik ook gekend heb en uiteraard een boegbeeld in Ardooie. Dit nieuws zal ongetwijfeld heel veel Ardooienaren beroeren. In de gemeenteraad ging het er af en toe hard aan toe, maar nadien konden we steeds door dezelfde deur. Ik hoop in de eerste plaats dat de familie en vrienden de kans krijgen om op een mooie manier afscheid te nemen.”
“Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn familie”, zegt Rudi Debusschere van Samenplus (in de toekomst Stroom). “Toen ik zijn dood vernam was ik eerlijk gezegd toch wel een beetje van mijn sokken geblazen. Ik ken hem al mijn ganse leven. Ook op politiek vlak ken ik hem al vele jaren. We waren het op dat vlak niet altijd eens. Maar als mens had ik veel respect voor hem.” (IB)
Biografie Karlos Callens
De Ardooise burgervader Karlos Callens (76) werd geboren in Ardooie op 23 juni 1947. Hij groeide echter niet op in een politiek nest. “Nee, het was zeker niet voorbestemd. Mijn ouders hadden een veehandel en een café”, vertelde Callens onlangs nog aan De Krant van West-Vlaanderen. Hij behaalde een diploma handel aan het Sint-Henricusinstituut in Komen. “Ik zat er zes jaar op internaat. Dat was wél gebruikelijk in die tijd: veehandelaars en andere zakenmensen stuurden hun zonen naar Franstalige scholen omdat Frans nodig was om commerce te doen.” In 1971 studeerde hij af als licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen aan de UFSAL, tegenwoordig de Katholieke Universiteit Brussel. Van 1971 tot 2005 was hij actief als docent marketing aan Hantal Kortrijk. Hij was ook enkele jaren professor aan het Hoger Technisch Instituut in Oostende.
“In het café van m’n ouders kregen we vroeger wel regelmatig politici over de vloer en zo werd ik op een dag overtuigd. Het was Marie-Rose Buyck – de tante van onze schepen Veronique – die mij gevraagd heeft om de stap te zetten. Dat was een echte liberale madam. Na twee dagen nadenken heb ik toegezegd. Op één voorwaarde: ik wou de eerste plaats.”
In 1982 werd Callens verkozen tot gemeenteraadslid in Ardooie voor Groep 82. Sinds 1989 was hij de burgemeester van Ardooie, daarmee is hij de langst zittende burgemeester van onze provincie. “Toen ik aantrad, trok ik vooral grote ogen over de rode schatkist. Ik mag zeggen dat ik Ardooie van de financiële afgrond gered heb. Dat was mijn eerste uitdaging en ik heb dat gedaan zonder de belastingen te verhogen. Dat ging vooral over reorganisatie van alle diensten en over het schrappen van overdreven uitgaven. Na zes jaar hadden we weer ruimte om te investeren. Vandaag zijn we zo goed als schuldenvrij. Ik ben daar heel fier op.”
Van 2000 tot 2002 was hij ook even provincieraadslid voor Open VLD. Eind 2002 werd hij als Vlaams parlementslid de opvolger van Jacques Laverge voor de kieskring Roeselare-Tielt-Kortrijk. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot 2014. In dat jaar was hij ook verkiesbaar voor de Europese verkiezingen, maar hij raakte niet verkozen. Eind 2014 werd hij ook benoemd tot ridder in de Leopoldorde.
Callens was bezig aan zijn laatste jaar als burgemeester. Volgend jaar was hij van plan te stoppen. “Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede opvolger zal hebben. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan en voor mij is de tijd van gaan bijna gekomen.” Callens wou niet eindigen zoals Leopold Lippens die 42 jaar aan het roer stond in Knokke-Heist. “Nee, dat wil ik niet. Ik heb Leopold nog goed gekend. De laatste jaren was hij niet langer de levendige burgemeester van weleer. Dat wil ik voor mezelf vermijden.” Karlos Callens was getrouwd met Marie-Jeanne Eeckhout. Hij was de vader van Pieter en grootvader van Albéric en Célestine. Callens was ook een verwoed duivenmelker in zijn vrije tijd. (NN)
Lees ook…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier