Bernard Langedock (75), medeorganisator van Gent-Wevelgem en postoverste brandweer, overleden

Bernard Langedock met zijn dochter Griet. © GF
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De wielerklassieker Gent-Wevelgem en de brandweerpost Wevelgem verliezen door het overlijden van Bernard Langedock (75) een icoon. Hij was vanaf 1995 jarenlang medeorganisator van Gent-Wevelgem. Tot Flanders Classics overnam. Na net geen 36 jaar moest Bernard Langedock halfweg oktober 2008 omwille van het bereiken van de leeftijdsgrens het vrijwillig brandweerkorps verlaten. Jarenlang had hij ook zijn handen vol met de braderie in september en de eindejaarsactie.

Bernard Langedock trad in 1994 toe tot het bestuur van de vzw Koninklijke Wielerclub Het Vliegend Wiel. Hij werd secretaris. Hij volgde icoon Georges Matthys op. Samen met onder meer voorzitter advocaat Luc Gheysen en enkele anderen zorgde hij voor een moderne en professionelere aanpak en kwam Gent-Wevelgem op een stevige positie op de internationale wielerkalender te staan.

Bernard Langedock speelde een sleutelrol. Gent-Wevelgem op punt zetten was haast een voltijdse bezigheid geworden. De werking mocht qua omvang best worden vergeleken met die van een kmo. Dochter Griet werd zijn opvolgster. In 2011 nam de vzw vlakbij de aankomstlijn in de Vanackerestraat een permanent hoofdkwartier in gebruik. Bernard Langedock vond dat een bekroning voor zijn werk

Als jonge knaap begon de ambitieuze brandweerman zijn carrière op 1 maart 1973. Hij werd achtereenvolgens korporaal, sergeant en onderluitenant. Twintig jaar was hij postoverste. Na maar liefst 1.300 interventies, memorabele momenten en felle branden verliet de onderluitenant de brandweer. “In 1973 was ik de allereerste die les volgde aan de brandweerschool”, vertelde hij destijds in KW. “Mijn vader was ook brandweerman én zelfs mijn dochter Griet is al jaren brandweervrouw. Als je jong bent dan kijk je wel op naar een brandweerman. Als de kick de enige motivatie is, dan kom je vaak bedrogen uit, want het is niet altijd het grote avontuur. Je moet starten met de intentie om je medemens te helpen. We zijn een belangrijke schakel in de dienstverlening. In 1968 wilde ik toetreden tot de brandweer, maar ik werkte toen in Menen en dat kon niet. Vandaag is die regel veranderd.”

Hij was de echtgenoot van Mia Geldhof en vader van drie kinderen Lode, Griet en Lies. Er zijn daarnaast zes kleinkinderen Marie, Lotte, Stan, Victor, Fien en Louis. Beroepshalve was Bernard zelfstandig kantoorhouder van onder meer de HBK-spaarbank. Bernard overleed aan een hersenbloeding in AZ Groeninge Kortrijk.

“Mijn vader was een man waar we naar opkeken”, reageert dochter Griet. “Een man uit één stuk. Werken, zorgen voor elkaar en heel actief in het verenigingsleven – de hoeksteen van de maatschappij, helpen waar hij kon: dat was papa.”

Bernard Langedock was ook lid van de kerkfabriek en heel actief bij vzw De Koer, die instaat voor het beheer van de site waar de KSA, Chiro en de Jeugdclub Ten Goudberge gehuisvest zijn. “Sinds een paar jaar was hij verantwoordelijk voor de renovaties, verbouwingen en alle rompslomp die dat met zich meebrengt”, zegt Griet. “Die gebouwen zijn eigendom van de kerkfabriek. Het was hem niet te veel om bijvoorbeeld ’s morgens om 6 uur 30 met een aannemer op een dak te staan. Mijn vader heeft gewerkt tot de laatste dag.”

Uiteraard zijn er ook heel veel reacties uit de wielerwereld. Onder meer van Patrick Lefevere, Karl Vannieuwkerke, mensen van de VRT waarmee hij samenwerkte en ook ex-renners. “Die vele reacties doen deugd maar maken anderzijds het verlies maar groter”, zegt Griet.

Een stil moment kan in het rouwcentrum Ghillemyn, Caesar Gezellestraat 60, Moorsele op zaterdag van 14.30 uur tot 16 uur en op maandag van 17 tot 19 uur. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op woensdag 16 oktober om 10 uur in de Sint-Hilariuskerk in Wevelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier