Bekende veldrijdster Jolien Verschueren (31) was ook geliefde kleuterjuf in Kortrijk

Jolien Verschueren tussen haar kindjes: haar liefde voor de kinderen was groot en ze haalde daar zelf energie uit.” (gf)
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Niet alleen de wielerwereld is in rouw bij het overlijden van de bekende veldrijdster Jolien Verschueren vorige week vrijdag, haar heengaan op slechts 31-jarige leeftijd komt ook hard aan bij De Ark, de School met de Bijbel aan de Pottelberg in Kortrijk, waar Jolien de voorbije tien jaar kleuter- en turnjuf was. “Ze was hier de vriendelijkheid zelf, maar daarbij was ook haar gedrevenheid enorm”, zegt directeur Claude Van Maelsaeke over de sympathieke Kruishoutemse.

Het is bekend dat Jolien uit een sportief gezin komt. Niet alleen haar vader Francky heeft vele jaren gekoerst, ook haar moeder Livine Haerinck, haar zus Jolisa en broer Jonathan hebben op de veldritfiets gezeten. Het is wel vooral Jolien die doorbrak. Opmerkelijkst zijn haar twee overwinningen in de Koppenbergcross in 2015 en 2016. Ze won onder meer ook in Otegem en in de Kasteelcross in Zonnebeke waar ze zelfs een supportersclub had.

Hoewel ze enkele jaren eigenlijk als professioneel veldrijdster actief was, wilde Jolien haar sport absoluut blijven combineren met haar werk als kleuterjuf. Afkomstig uit een evangelisch gelovig gezin, begon zij in 2011 als juf in De Ark in de Bruyningstraat in Marke. Eerst combineerde ze de taak van kleuterjuf én turnjuf, nadien was ze voltijds dé turnjuf. De school heeft haar ook altijd gesteund in haar sportieve ambities. “Mijn doel is om kinderen aan het sporten te krijgen en een gezonde levensstijl aan te leren”, schreef ze zelf op de website van de school. “Niet iedereen hoeft uit te blinken in sport maar, je moet er wel plezier aan beleven. ‘Jouw talent is Gods geschenk aan jou. Wat je ermee doet, is jouw geschenk terug!’ is een quote die bij mij past.”

“Er kon onmogelijk iemand kwaad op haar zijn”, zegt directeur Van Maelsaeke uit Menen. “Ze was altijd vriendelijk en goedgemutst. Haar gedrevenheid was enorm, ze haalde het onderste uit de kan en je kon altijd op haar rekenen. Ondanks haar sportbekendheid was ze heel bescheiden. Haar liefde voor de kinderen was groot.”

Hersentumor

Helaas was er die hersentumor die in 2018 werd vastgesteld en die al eerder opgedoken was. Na een operatie leek het wat beter te gaan en dacht ze weer aan veldrijden, wat ook nog even lukte. Ze keerde ook terug naar school maar gaandeweg werd duidelijk dat ze niet meer dezelfde was zoals voorheen. Na de vorige herfstvakantie besliste ze zelf om thuis te blijven.

Herdenkingsmoment

De Ark, de school waar Jolien lesgaf, startte in 1996 op in de Stasegemsestraat in Kortrijk en verhuisde in 2002 naar een nieuwbouw in de Bruyningstraat. De regionale school telt een 200-tal leerlingen die uit een straal van zo’n 50 km rond Kortrijk komen. De School met de Bijbel voorziet in basisonderwijs, buitengewoon onderwijs en een methodeschool. De laatste twee zijn gevestigd in de Doorniksewijk in de vroegere kantoren van De Streekkrant en de redactie van Kortrijks Handelsblad.

Joliens collega’s zullen de uitvaartdienst vanuit de aula Androma in Waregem op vrijdag 9 juli in de school samen volgen via streaming. Daarna houden ze nog een herdenkingsmoment. “We hebben uiteraard ook de ouders een bericht gestuurd”, zegt directeur Van Maelsaeke. “Bij het begin van volgend schooljaar zullen we Jolien dan nog op een bijzondere manier eren.” Het thema van volgend schooljaar – ‘Sta versteld, je bent een held’ – is ook passend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier