Afscheid van kapper Jan Termote (66) uit Roeselare: “Hij was een volksmens en een levensgenieter”

Jan Termote was iemand die genoot van het volk om zich heen. © gf
Wouter Vander Stricht

De bekende kapper Jan Termote uit Roeselare overleed op woensdag 3 oktober, vrijdag 11 oktober wordt afscheid van hem genomen. “De urne die door onze kleinzoon werd gekozen, komt straks hier naar huis. Hij heeft hier zijn hele leven gewoond en zal zo weer bij ons zijn”, zegt echtgenote Mia Vermeulen.

Jan Termote werd op 23 mei 1958 geboren en groeide op in de bakkerij van zijn ouders op ‘Wijnendale’, op het einde van de Brugsesteenweg in Roeselare. Hij zou er nooit vertrekken. Want eerst boven de bakkerij – waar nu Broodjesshop Mammoet is gevestigd – en later in de nieuwbouw ernaast startte hij zijn herenkapperszaak. “Hij is in 1978 van start gegaan, in 1980 zijn we getrouwd”, aldus echtgenote Mia Vermeulen. Jan bouwde er aan een druk beklante herenkapperszaak. Mia schoolde zich bij om haar man te assisteren, maar het knippen zelf was altijd voor Jan zelf. “Hij was erg punctueel en van bij de start van de zaak werkte hij enkel op afspraak.”

Rally, hengelen, fietsen en genieten van het leven

Door zijn vele klanten kende hij natuurlijk een pak volk, maar Jan was ook een volksmens pur sang. Hij ging graag iets drinken met zijn vrienden van de ‘Bende van Ellende’ in stamcafé De Arend op het Polenplein. Hij was ook lang de vaste co-piloot van Pierre Dumoulin. Hij was ook een fervent hengelaar, een hobby die hij na corona weer opnam. Vanaf zijn 63ste was hij het iets rustiger aan gaan doen. Maar in juli 2023, net toen ze met vakantie gingen, kreeg Jan te horen dat hij de strijd tegen pancreaskanker moest aangaan. “Na de vakantie konden we niet terug opengaan, Jan stond er op om iedere klant die al een afspraak had, persoonlijk af te bellen.”

“Hoe ziek hij ook was, hij hield eraan het haar van Alexander en Louis nog zelf te blijven knippen”

Na de eerste behandelingen die zowat een half jaar in beslag namen, kon Jan zich nog één keer volledig smijten. “Hij gingen ‘roofvissen’ in Nederland en ma en pa gingen nog zoveel mogelijk uit eten”, zegt enige dochter Charlotte. “Mijn ouders gingen ook graag samen fietsen.” Jan was een echte bourgondiër, hij richtte ook mee de Roeselaars Wijnacademie op. Maar bij een nieuw doktersbezoek bleek afgelopen zomer dat de kanker helemaal uitgezaaid was. “En vanaf dat moment stapelden de complicaties zich ook op.” Hij is thuis gestorven in bijzijn van zijn geliefden.

Afscheid in Staden

Dochter Charlotte is getrouwd met Alexander Logghe, ze zijn de ouders van Louis (10). “Hoe ziek hij ook was, hij hield eraan het haar van Alexander en Louis nog zelf te blijven knippen. Dat hij zijn Louis niet zal zien opgroeien, dat deed hem nog het meeste pijn. Maar hij heeft genoten van het leven, al mocht het zeker nog tien jaar geduurd hebben. Hij zorgde er ook voor dat alles geregeld was, zodat wij verder zouden kunnen na zijn overlijden. Ook zijn afscheidsplechtigheid heeft hij zelf nog in elkaar gestoken.”

Van Jan wordt vrijdag 11 oktober afscheid genomen bij Vandecandelaere en Casier. “Ook typisch Jan. De familie was klant bij ons, als ‘commerçanten’ moet je voor elkaar zorgen was zijn mening.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier