Overleg moet discussie over geurhinder fabriek Ursa beslechten: “Niemand wil fabriek sluiten”
Het langverwachte overleg tussen de Waregemse politiek en de directie van isolatiefabrikant Ursa uit Desselgem over de geurhinder in het dorp vond dinsdagavond plaats. Alle fractieleiders kregen de kans om het bedrijf te ondervragen over de problematiek die al zeker dertig jaar aansleept. Ursa zelf bracht cijfers over meldingen, metingen en investeringen mee, om zijn ambitie te staven. “We merken een daling in klachten, maar zitten niet stil en overwegen extra maatregelen”, klinkt het.
Al zeker dertig jaar komen er op gezette tijdstippen klachten over geurhinder van de Desselgemse isolatiefabrikant. Volgens veel buurtbewoners is het ’s zomers onmogelijk om buiten te zitten door de uitstoot van Ursa. Sommige mensen zouden keel- en hoofdpijn krijgen door de geur. Dat de geurhinder bestaat bij bepaalde personen, weerlegt de glaswolproducent niet. Wel is het zo dat iedereen de geurhinder op zijn of haar eigen manier ervaart én dat het protest ruimer gaat dan Desselgem alleen. Een informatievergadering van het nieuwe buurtcomité Gezonde Leielucht lokte bijna twee jaar geleden ruim honderd geïnteresseerden uit Desselgem, Ooigem, Sint-Eloois-Vijve en zelfs Wielsbeke. Hoewel de luchtemissiemetingen van de Vlaamse overheid telkens in orde zijn, blijven de buren hameren op een oplossing. Ook het Waregemse stadsbestuur en de oppositie volgen de zaak al geruime tijd mee op. Tijdens de gemeenteraad van september kondigde burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) aan dat de directie op het matje geroepen werd in het stadhuis. Dat overleg met de fractieleiders vond
Minder klachten
Tijdens het afgelopen jaar kreeg het bedrijf 49 meldingen binnen van geurhinder, dat is 75 procent minder dan in 2019. Daarbij dient wel vermeld te worden dat de isolatiefabrikant zijn werkzaamheden staakte tijdens de eerste lockdown. De laatste klacht viel in oktober 2020 in de bus bij Ursa en sindsdien kwamen er geen meldingen meer binnen. “Het aantal is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. In de zomer zijn er doorgaans meer dan in de winter”, legt Koen Slos uit, die herhaalt dat meldingen altijd welkom zijn op buren.be@ursa.com. Volgens Ursa zijn de smeltoven en de uithardingsovens de voornaamste bronnen van de geurhinder. Op beide installaties heeft het bedrijf ingrepen uitgevoerd, goed voor 2,5 miljoen euro en meer dan 1.000 werkuren. “Het is onmiskenbaar dat de situatie is verbeterd”, vervolgt de algemeen directeur. “Toch blijven we ons inzetten om de ervaren geur aan te pakken. De meeste maatregelen zijn nu gericht op de uithardingsovens. We rollen momenteel een actieplan uit om die bron verder aan te pakken.” Oppositieraadslid Michiel Vandewalle (N-VA/Open VLD) hield er een goed gevoel aan over. “Ursa heeft zich constructief opgesteld en blijft inspanningen leveren. Dat is een goede zaak, want niemand wil de fabriek sluiten of zien vertrekken. Toch moet er een oplossing komen, en dat beseft het bedrijf ook.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier