Oudste West-Vlaamse man Frits De Brabandere (104) overlijdt acht maanden na echtgenote Carola (100)

Frits en Carola waren liefst 78 jaar getrouwd.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Frits en Carola waren liefst 78 jaar getrouwd.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Frits De Brabandere is vrijdag 11 december in het wzc Deken Darras in Tielt overleden. Op 6 november mocht hij nog zijn 104de verjaardag vieren en zo werd hij de oudste West-Vlaming. In maart overleed zijn echtgenote Carola Wambeke. Zij was toen net 100 jaar oud. Roland Vansteenkiste uit Elverdinge is nu de oudste West-Vlaamse man. Hij werd 104 op 4 december.

Frits De Brabandere en Carola Wambeke stapten liefst 78 jaar geleden in het huwelijksbootje en vormden zo een van de langst getrouwde koppels van het land.

Tot de zomer van 2019 woonden ze nog samen in hun woning in de Tieltse deelgemeente Schuiferskapelle, daarna maakten ze samen de overstap naar het woon- en zorgcentrum Deken Darras. Daar mochten ze op 6 februari samen hun 78ste huwelijksverjaardag vieren, enkele weken later blies Carola dan weer 100 kaarsjes uit.

Op 23 maart moest Frits echter afscheid nemen van zijn geliefde Carola , afgelopen vrijdag is hij ook zelf overleden. Zo is het echtpaar na enkele maanden opnieuw bij elkaar.

Over het geheim van hun lang huwelijk en mooie leeftijd, moest Frits tijdens een uitgebreid interview met deze krant in februari van dit jaar niet lang nadenken. “Elke dag om 6 uur uit de veren, om 11 uur middageten, om 15.30 uur een yoghurtje en om 17.30 uur avondmaal. Misschien is dat het geheim van ons lang leven”, glimlachte hij toen. “En fraai zijn. Wij hebben nooit ruzie gemaakt.”

Frits De Brabandere en Carola Wambeke met hun kinderen Rita en Hugo in februari 2020, net voor de coronacrisis uitbrak.©Wouter Meeus Wouter Meeus
Frits De Brabandere en Carola Wambeke met hun kinderen Rita en Hugo in februari 2020, net voor de coronacrisis uitbrak.©Wouter Meeus Wouter Meeus

Frits testte recent positief op het coronavirus, maar het is onduidelijk of Covid-19 als doodsoorzaak mag gezien worden. Frits en Carola waren de trotse ouders van Hugo en Rita en waren de (over)grootouders van acht kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

De uitvaart van Frits De Brabandere zal, omwille van de coronamaatregelen, in beperkte kring plaatsvinden. Online condoleren kan via de website van Uitvaartzorg Viaene-Vinckier .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten