Frits (103) en Carola (99) trouwden 78 (!) jaar geleden: “Ons geheim? Véél werken!”

Frits Debrabandere beloont zijn geliefde Carola Wambeke met een innige keuze: de twee delen al 78 jaar lief en leed. © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Eind deze maand mag Carola Wambeke haar honderdste verjaardag vieren, haar echtgenoot Frits Debrabandere is er sinds november al 103. Op 6 februari vierden ze hun 78ste huwelijksverjaardag. Daarmee zijn de tortelduifjes uit de Tieltse deelgemeente Schuiferskapelle een van de langst getrouwde én oudste echtparen van het land. “Ons geheim? Al die tijd hebben we keihard gewerkt… En we zijn ook gewoon erg braaf geweest.”

78 jaar getrouwd. Daarmee zijn Carola Wambeke en Frits Debrabandere zonder twijfel een van de langst getrouwde echtparen van het land. Volgens Wikipedia vormen ze zelfs het koppel dat het langst getrouwd is en nog in leven is in België.

Het romantische verhaal van Frits en Carola startte iets meer dan 78 jaar geleden in het kleine Schuiferskapelle. Carola was een landbouwersdochter, Frits woonde in het centrum van het dorp. “Het was mijn broer Gaston die voor de vonk zorgde”, diept Frits de familiegeschiedenis op. “Hij had Maria, de zus van Carola, leren kennen en zo liep ik mijn vrouw tegen het lijf. Om een lang verhaal kort te maken: op 6 februari 1942 zijn we samen in het huwelijksbootje gestapt. Een dubbel huwelijk met mijn broer en schoonzus.”

Elke dag om 6 uur uit de veren, om 11 uur middageten, om 15.30 uur een yoghurtje en om 17.30 uur avondmaal. Misschien is dat het geheim van ons lang leven – Frits Debrabandere

Carola en Frits hebben hun hele leven in hun vertrouwde Schuiferskapelle doorgebracht, waar ook hun twee kinderen Hugo (75) en Rita (76) geboren werden. “Ik was mijn hele leven zelfstandig gareelmaker”, aldus Frits. “Carola heeft altijd een eigen schoenwinkel in het dorp gerund. Ze verkocht er schoenen, laarzen, sandalen en van die zeesletsen in fluorescerende kleuren. Vooral de laarzen waren een topproduct. De landbouwers uit Schuiferskapelle kwamen allemaal naar haar winkeltje om er hun schoeisel aan te schaffen. En wanneer ze kapot waren, mocht mijn vrouw die herstellen. We hebben allebei ons leven lang keihard gewerkt. Ik zelfs tot mijn 85ste. Zo graag deed ik het. Ik maakte niet alleen garelen, maar toen de tractoren hun intrede maakten, vervaardigde ik ook bachen (dekzeilen, red.) voor aanhangwagens. Op het einde van mijn carrière kwamen ze van heinde en verre bij me aankloppen, want ik was nog de enige gareel- en bachemaker in de brede regio. Toen heb ik beslist dat het genoeg was.”

Onafscheidelijk

Al die jaren hebben Frits en Carola haast letterlijk elke minuut van de dag met elkaar doorgebracht. “We zijn nog altijd onafscheidelijk”, zeggen ze. “Lief en leed delen, in goeie en kwade dagen. Die leuze is ons op het lijf geschreven. Of we ooit ruzie gemaakt hebben? Het is stil waar het nooit waait, maar harde woorden zijn er nooit gevallen. We komen al 78 jaar enorm goed overeen. Daar leggen we onze handjes voor samen.”

Tot vorige zomer woonden Frits en Carola nog altijd in hun geliefde huisje langs de Henri D’hontstraat in Schuiferskapelle, nu verblijven ze in het Tieltse woonzorgcentrum Deken Darras, waar ze allebei een kamer hebben. Het vertrek was niet makkelijk, zeggen hun kinderen. “Oude bomen verplanten is niet evident”, zucht zoon Hugo.

Of we ooit ruzie gemaakt hebben? Het is stil waar het nooit waait, maar harde woorden zijn er nooit gevallen. We komen al 78 jaar enorm goed overeen – Frits Debrabandere

“Maar het kon niet anders. Een jaar geleden trokken ze samen nog perfect hun plan. Hun eigen potje koken, hun huisje onderhouden… Maar papa raakte erg kortademig en thuis blijven wonen was niet langer mogelijk. Hier hebben ze het goed en ze zijn nog altijd samen. Dat is wat telt.”

Hét geheim voor een gelukkig en lang huwelijk hebben Frits en Carola niet meteen. “We hebben ons hele leven veel en hard gewerkt. Misschien heeft dat er iets mee te maken? En we hebben elkaar altijd graag gezien. De goeie en minder goeie kanten. Eigenlijk zijn we al 78 jaar lang erg fraai. Het liefst van al waren we thuis in Schuiferskapelle. Daar was het goed. Op zondagnamiddag maakten we wel eens een uitstapje met ons gezin, maar op reis gaan? Daar deden we niet aan mee”, zegt Frits. “Of toch: ik ben met mijn broer Gaston twee keer de Ronde van Frankrijk achterna gereisd en we zijn ook eens naar Lourdes getrokken.”

Elke dag een geschenk

Frits heeft ruim 103 jaar op de teller staan, op 28 februari treedt ook Carola toe tot het selecte clubje eeuwelingen. “Al is mijn vrouw eigenlijk op 29 februari geboren. Een schrikkelbaby, dus. Maar vroeger redeneerden ze nog anders. Omdat die 29ste februari pas één keer om de vier jaar voorkomt, hebben ze haar op 28 februari in het geboorteregister genoteerd.”

“Ik weet niet of het onze hoge leeftijd in de hand heeft gewerkt, maar we hebben al die tijd een erg regelmatig leven geleid. Elke dag om 6 uur ‘s ochtends uit de veren, om 11 uur ons middagmaal, om 15.30 uur een yoghurtje en om 17.30 avondeten. En niet te laat naar bed.”

Verjaardagsfeest

Hun 78ste huwelijksverjaardag hebben Frits en Carola in stilte laten passeren. “Eind deze maand zullen we mama’s honderdste verjaardag wel wat uitgebreider vieren”, pikt dochter Rita in. “Dan komen we met de hele familie samen. Goed voor een man of dertig, want onze mama en papa hebben al acht kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.” En dromen Carola en Frits stiekem al van hun tachtigste huwelijksverjaardag? “Neen. Daar zijn we niet mee bezig. Op onze leeftijd is elke dag extra een geschenk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.