Ouders vinden voortaan gemakkelijker opvang in Zwevegem

V.l.n.r.: Iris Vandermeersch (dienst Samenleving), Ann Opsomer (Voorzitter Lokaal Overleg Kinderopvang), Griet Vandeburie (diensthoofd Samenleving) en Eliane Spincemaille (schepen van Samenleving). © geert vanhessche
Redactie KW

Zwevegem schakelde over op een nieuw platform voor kinderopvang: Opvang.Vlaanderen. Met badeendjes in het Gemeentepunt, de bib en Huis van het Kind wil de gemeente deze nieuwe online tool in de kijker zetten.

Wie zwanger is moet allerlei zaken in orde brengen, waaronder zorgen voor kinderopvang. Het vinden van een opvangplaatsje is niet altijd evident. Om toekomstige ouders hierbij te helpen heeft Zwevegem gekozen voor een nieuw digitaal platform: Opvang.Vlaanderen. “We waren een tiental jaar geleden één van de eerste gemeenten met een online opvangzoeker. Ook in de nieuwe tool krijgen gezinnen een overzicht van het aanbod voor 0 tot 3-jarigen en kunnen ze een aanvraag indienen bij een opvanginitiatief naar keuze”, zegt schepen van Samenleving Eliane Spincemaille (CD&V).

Het systeem heeft nog een bijkomend voordeel. “Doordat alle opvangaanvragen worden verzameld in het digitaal platform, krijgt het Lokaal Loket Kinderopvang een goed beeld van het kinderopvanglandschap in Zwevegem. Zo kan de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang samen met het gemeentebestuur het beleid rond kinderopvang beter afstemmen op de noden. Het nieuwe digitale platform lost het eventuele tekort aan kinderopvangplaatsen niet op maar brengt het op een duidelijke en objectieve manier in kaart. Zo streven wij naar bijkomende opvangcapaciteiten op de juiste plaats.”

Registratie

Een goed uitgebouwd kinderopvangbeleid begint met volledige registratie van beide kanten: zowel de opvangbehoeftes als de opvangplaatsen. “Alle kinderopvanginitiatieven in Zwevegem kregen al een opleiding en een startpakket om aan de slag te gaan met het platform Opvang.Vlaanderen. Maar we hebben ook de medewerking van de ouders nodig, vandaar de badeendjescampagne. We vragen dat geïnteresseerden de aanvraag registreren. Je vindt meteen mogelijke oplossingen en je helpt de gemeente in haar regierol”, aldus Eliane Spincemaille.

De onthaalouders werkten intens mee bij de keuze van het nieuwe platform en plaatsten al hun info op de online tool. In het voorjaar volgt nog een ontmoetingsmoment waarbij o.a. ervaringen met het nieuwe platform uitgewisseld kunnen worden. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier