Ouders van renners kuisen zelf wielerpiste in Sportpark De Schorre op

Leden van de wielerclub maakten de piste schoon. © GF
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Bestuursleden, ouders en renners van wielerclub KVC Noordzeemeeuw hebben deze week zelf de wielerpiste in Sportpark De Schorre een grondige poetsbeurt gegeven. Dat was nodig om veilig op de piste te kunnen rijden. Het stadsbestuur is op de hoogte van de problemen, maar zegt ook dat ze de piste niet elke week onkruidvrij kunnen maken.

De wielerpiste in Sportpark De Schorre werd in 2005 ingehuldigd. In 2006 organiseerde Wielerclub Oostende Noordzee er de eerste wedstrijden voor aspiranten en nieuwelingen. Bijna 20 jaar kan de piste nog altijd vrij gebruikt worden en verzamelt KVC Noordzeemeeuw hier één tot twee keer per week voor trainingen. Stad Oostende staat in voor het onderhoud van de piste. Al merkten gebruikers dat dit de voorbije jaren moeilijker ging. “Sinds er geen onkruidverdelger meer mag gebruikt worden, is het moeilijk voor de stad om de piste onkruidvrij te houden. Ze doen wat ze kunnen, maar de temperaturen en de regen waren boosdoener en daardoor was het onkruidvrij maken en het reinigen van de piste soms wat later dan gewenst. Maar het kwam wel steeds in orde”, vertelt ploegleider en secretaris van KVC Noordzeemeeuw, Danny Gaytant.

Training

Dit jaar lag de piste er echter zo slecht bij dat de club samen met ouders beslist om zelf de handen uit de mouwen te steken. “Als wielerclub van jeugdrenners wilden we onze rennertjes niet in de steek laten, en hen alsnog de kans geven veilig te kunnen genieten van hun hobby. Daarom hebben we geopteerd om niet langer te wachten en de wielerpiste zo goed als mogelijk onkruidvrij en proper te maken. Met een ploeg van 15 mensen hebben we handmatig zo veel mogelijk onkruid verwijderd en de piste geveegd. Hierdoor kunnen we vanaf deze week weer onze wekelijkse trainingen afwerken op de wielerpiste”, licht Gaytant toe.

De club hoopt wel dat de stad nog extra inspanningen zal leveren om de piste in orde te brengen. “Door het onkruid te verwijderen merkten we op dat er tal van barsten zijn in het wegdek, er gaten zijn tussen de blauwe rand en de asfalt, alsook enkele roosters niet meer liggen zoals gewenst. Dit zijn resterende problemen die de veiligheid van de renners in gevaar kunnen brengen en dus liefst zo snel als mogelijk opgelost raken. Ook de omheining is beschadigd, maar dat is vaak het gevolg van vandalisme. Telkens als er panelen vervangen worden, zijn ze iets later alweer kapot.”

In de toekomst komt er een padelclub op het middenplein. Daar de wielerclub op zich wel blij om. “We hebben zekerheid dat de piste nog tien jaar blijft bestaan. Door de komst van de padelclub, zullen er ook toiletten en verlichting komen. Bij de bouw werd er, door de hoge kostprijs gekozen, om geen nutsvoorzieningen aan te leggen. Nu zou dit wel mogelijk zijn, en er zou bovendien een kantine komen waar ouders en rennertjes ook van gebruik kunnen maken.”

Stad

Bij de stad is Sportschepen Bart Plasschaert op de hoogte van de problemen. “De wielerpiste ligt er al 20 jaar en raakt stilaan versleten. Hierdoor komt er mos en gras tussen de spleten. Dat werd vroeger chemisch behandeld, maar dat mag niet meer gebruikt worden. Er mag ook niet gebrand worden. Het onderhoud verwijderen moet manueel gebeuren en dat is een gigantisch werk. We doen dat telkens in het voorjaar, maar we kunnen hier ook niet continu bezig blijven. De piste wordt ook relatief weinig gebruikt waardoor het mos vlot groeit”, licht de schepen toe. De stad heeft opdracht gegeven aan Farys, die verantwoordelijk is voor de uitbating van sportpark De Schorre om de roosters te vervangen. “We willen hier zeker nog in investeren. Ook de panelen worden vervangen, maar die gaan telkens stuk door vandalen.”

De schepen is blij dat de club en ouders zelf initiatief hebben genomen. “Dat is een mooi voorbeeld van hoe een club en ouders ook zelf verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Ook de BMX-club doet dat trouwens ook. Die piste ziet hard af en ouders helpen er vaak mee om het terrein in orde te zetten”, zegt Plasschaert nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier