Ouders Oostends wonderkind: “Universiteit denkt dat Laurent hun eigendom is”

Laurent Simons maakt zijn studies aan de Technische Universiteit van Eindhoven niet af en zal dus ook niet tegen Kerstmis zijn diploma behalen. © belga
Redactie KW

Laurent Simons (9), het in Oostende geboren wonderkind dat normaal eind december zou afstuderen als bachelor, verlaat door een ruzie de Technische Universiteit van Eindhoven zonder diploma. “Ze denken dat Laurent hun eigendom is”, foetert vader Alexander.

De negenjarige Laurent Simons is een genie. De jonge Oostendenaar, die met zijn Belgische vader en Nederlandse moeder in Nederland woont, haalde zijn middelbaar diploma op zijn achtste en startte daarna een bacheloropleiding electrical engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Enkele weken terug luidde het nog dat hij daar nog voor zijn tiende verjaardag op 26 december zijn diploma zou halen. In amper tien maanden.

Maar vorige vrijdag maakte vader Alexander Simons bekend dat zijn zoon de universiteit verliet na een ruzie. Enkele medewerkers zouden de jongen gezegd hebben dat hij ‘mentaal achterloopt op zijn leeftijdsgenootjes’, waardoor hij veel gehuild en slecht geslapen zou hebben. Er is ook sprake van plagiaat bij een proef, maar dat ontkent de vader. In elk geval zegt de TU Eindhoven dat de geplande timing niet haalbaar was en dat Laurent pas in de loop van 2020 zijn diploma kon halen.

Master in buitenland

“De universiteit heeft aan de hele wereld zitten verkondigden dat hij eind december zijn diploma zou krijgen. Ze kleden hem daarbij aan als een kerstboom: t-shirt van de universiteit, speldje van de universiteit… en nu kan het opeens niet meer“, foetert de vader. “Zijn ze op hun achterhoofd gevallen? Volgens mij heeft het te maken met onze plannen om hem zijn master te laten volgen aan een buitenlandse universiteit. Ze denken dat Laurent hun eigendom is, voor altijd. Maar onze zoon mag toch zelf beslissen wat hij doet? Al wil hij morgen profzwemmer worden!”

“We wilden Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts uitnodigen op de diploma-uitreiking en de minister was ook bereid om te komen”, aldus Alexander Simons. “Maar daar kregen we een heel sarcastische reactie op van de universiteit. Wij wilden ook dat de twee nationaliteiten bij zijn personalia blijven staan, Belg en Nederlander. Laurent heeft de dubbele nationaliteit, maar wat hij uitstraalt, is Belg. Maar er blijft staan dat hij Nederlander is. Hoe laag kan je vallen?”

“Sneller niet haalbaar”

“Laurent is een ongekend getalenteerde jongen, die een exceptioneel studietempo heeft. De universiteit acht deze beoogde einddatum echter niet haalbaar gezien het aantal tentamens dat Laurent nog zou moeten halen voor zijn tiende verjaardag, op 26 december”, luidt het in een mededeling. “De universiteit heeft daarom aan de ouders voorgesteld om uit te gaan van een tijdplan dat bij Laurent past, waarmee hij de opleiding medio 2020 zou kunnen voltooien. Dat is nog steeds, in alle opzichten, een fenomenaal snel schema. We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.”

“We hebben als universiteit bijzonder veel maatwerk geleverd om Laurents snelle studiepad te faciliteren. Dat heeft een grote investering gevergd van docenten en medewerkers, die toch al met hoge werkdruk te maken hebben. Het is spijtig dat dit maatwerk niet resulteert in een goed afronding van de opleiding. Zijn begeleiders hebben met veel plezier met hem gewerkt, niet alleen vanwege zijn enorme talent, maar ook omdat het een zeer sympathieke en leergierige jongen is. De deur staat daarom nog open voor het hervatten van de opleiding, onder realistische voorwaarden.”

Eerst vakantie

“We gaan nu eerst op reis met Laurent en hij zal ook deelnemen aan enkele buitenlandse talkshows”, vervolgt Alexander Simons. “Die vakantie heeft hij hard voor gewerkt en die willen we hem sowieso geven. Daarna zal hij zijn studies afwerken, zijn doctoraat opstarten en tegelijk langzaam geneeskunde beginnen studeren aan een buitenlandse universiteit.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier