Oude zeilboot krijgt nieuw leven op bodem provinciaal domein De Gavers

© LOO
© LOO
Peter Van Herzeele

Donderdagnamiddag werd de oude zeilboot ‘Zeezot’ tot zinken gebracht in het meer van provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. De boot moet zorgen voor meer duikbeleving en voor een boost aan het onderwaterleven.

Het wrak wordt ter beschikking gesteld door de Vlaamse Vaarschool. De boot weegt 4,5 ton en is 3,3 meter hoog, 3,3 meter breed en 9,5 meter lang. Het gevaarte werd eerst volledig onder handen genomen. “We hebben de boot volledig gestript en aangepast.”

“Dat hield onder meer in dat alle risico-objecten zoals kabels of scherpe onderdelen werden verwijderd. Te nauwe schachten en doorgangen werden afgesloten, andere dan weer vergroot om de veiligheid van de duikers te garanderen. We hebben ook de mast een heel stuk ingekort”, zegt duiker en initiatiefnemer Peter Ryngaert.

Stabiele sliblaag

De boot werd eerst ter plekke gebracht, vastgemaakt aan hulpboten via strakgespannen touwen, om de boot op zijn plaats te houden. Daarna werd hij langzaam gelijkmatig gevuld met water. “Dat om te vermijden dat hij zou kapseizen of verkeerd op de bodem liggen”, duidt duiker en mede-initiatiefnemer Jurgen Debaveye.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De boot zonk in bijna een uur en kwam perfect op zijn plaats. “Die plaats is tussen de negen en elf meter diep. Het wrak is drie meter hoog en ligt op een metalen plaat op een stabiele sliblaag van twee meter. De waterkolom boven het wrak is dus vier meter”, aldus coördinator Guy Vandevoorde van Provinciaal natuur- en recreatiecentrum (PRNC) De Gavers.

Tweede hotspot

Voor duikers zorgt de boot voor extra beleving en wordt die ook een oriëntatiebaken. “Op die manier kunnen de verschillende duikclubs zich beter verspreiden in het Gavermeer en de zichtbaarheid voor de duikers blijft beter. Veel beweging zorgt immers voor troebel water. Jaarlijks springen er namelijk 2.200 duikers uit 44 verschillende duikclubs het water in”, zegt Guy.

“Het wordt een tweede hotspot naast de bestaande cabine van een brandweerwagen. Daarmee vermijden we de drukte op een enkele hotspot.” De boot geeft ook een boost aan het onderwaterleven.

Biodiversiteit

“Dergelijke wrakken begroeien met onder andere wieren en koralen, wat verrassend onderwaterleven met zich meebrengt en de biodiversiteit in de plas vergroot. De boot kan een schuilplaats bieden voor onder meer snoek en paling en op termijn kunnen driehoeksmossels zich ook aan de boot vasthechten.”

Aan het project ‘Zeezot’ werd zeven maanden gewerkt door vrijwilligers. “De kosten voor de provincie blijven beperkt tot de transport- en takelkosten van Firma Demunster, en enkele aanpassingswerken. De provincie investeerde ongeveer 5.000 euro”, zegt provinciaal afgevaardigde voor Natuur, Milieu en Landschap Jurgen Vanlerberghe, die het startsein mocht geven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.