Oud-strijders houden provinciaal congres in Ruiselede

De Nationale Strijdersbond blaast regelmatig verzamelen, om oud-strijders te herdenken. © GF
Redactie KW

Het Provinciaal Comité NSB West-Vlaanderen komt op zaterdag 2 maart in Ruiselede bijeen voor zijn jaarlijks congres. Deze feestelijke bijeenkomst wordt tijdens de voormiddag opgeluisterd door een optocht, eucharistieviering, bloemenhulde, receptie en feestmaal. “We zijn blij dat we nog eens in Ruiselede kunnen samenkomen, om onze oud-strijders te herdenken”, zegt NSB-voorzitter Paul Desmet.

De eerste maal dat voorzitter Desmet van de Nationale Strijdersbond (NSB) Ruiselede de eer te beurt viel om NSB West-Vlaanderen te ontvangen was in 2016. Deze vereniging behartigt de belangen van oud-strijders en herdenkt – onder het credo ‘Nooit meer oorlog’ – de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op 2 maart wordt verzamelen geblazen in zaal Sport en Spel aan de Tieltstraat, van waaruit om 9.15 uur een plechtige optocht wordt gehouden met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de Vaandrigs naar de kerk van O.L.V. Hemelvaart.

Veel hulp

“Ik verwacht zaterdag toch zo’n 50 afgevaardigden en een kleine twintig NSB-afdelingen”, voorspelt Desmet. Vroeger waren zo’n evenementen nog belangrijker, omdat het toen ging over statuten en toelagen. Maar die zijn ondertussen allemaal weggevallen. Toch blijft deze bijeenkomst een belangrijk evenement, waarvoor ik gelukkig kan rekenen op onder meer Chris Dedoncker en Yves Meirhaeghe. We krijgen ook veel faciliteiten en hulp van het gemeentebestuur. Oud-strijders zijn er natuurlijk nauwelijks meer, hun taak wordt overgenomen door vrijwilligers.”

Bloemenhulde

Na de eucharistievoering volgt er om 10.15 uur een plechtige bloemenhulde aan het oorlogsmonument in het park. Van daaruit gaat het in optocht terug naar zaal Sport en Spel voor de start van het Provinciale Congres. Daar worden de gasten welkom geheten door de provinciale NSB-voorzitter Jacques Boen en burgemeester Greet De Roo. Kapitein ter Zee Jo Bergez – een oud-Ruiseledenaar – zal er een uiteenzetting houden over ‘De noodzaak van een Marine en hun ambities 2030’. Daarop volgen een receptie en een feestmaal. (GGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier