Orgel van Sint-Salvatorskathedraal in Brugge pas in de zomer van 2022 gerestaureerd
Provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe uit Damme kaartte bij het provinciebestuur de toestand aan van het onafgewerkte orgel in de Sint-Salvatorkerk te Brugge. “Met succes! Er komt eindelijk vooruitgang van de restauratie van het orgel. Dit zal afgewerkt zijn tegen de zomer van volgend jaar.
“ Ik werd door bewoners en onze lokale Brugse N-VA afdeling hierop aangesproken. Het is tijd dat de werken vooruitgaan. Het onafgewerkte orgel staat er al sedert 2017. Gelukkig is er wel vooruitgang op het vlak van een betere (brand)beveiliging van dit eeuwenoude, prachtige kerkgebouw”, stelt Jan van Meirhaerghe.
Timing
Eind 2018 heeft de provincie na een restauratieperiode van 30 jaar de volledige gerestaureerde Sint-Salvatorskathedraal in Brugge voorgesteld. De totale kostprijs van de werken bedroeg zo’n 30 miljoen euro inclusief btw. “Nu blijkt dat de orgels nog steeds niet volledig gerestaureerd zijn, wat jammer is qua timing”, aldus provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe.
Zowel gelovigen als toeristen ergeren zich al jaren aan het onafgewerkte doksaal zonder orgel. Zeker nu de rest van de kathedraal zo mooi is gerestaureerd. “Rechts vooraan in de Sint-Salvatorkerk staat de orgel nog steeds in de stellingen. Dit is een schandvlek voor Brugge. Reeds 5 jaar zal deze orgel in restauratie zijn,” foetert provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe. “Daarom heb ik aangedrongen bij het provinciebestuur om actie te ondernemen.”
Doksaal
In 2010 besliste de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen om het gecombineerde orgel op het doksaal te scheiden: het Klais-orgel op het huidige doksaal blijft behouden, het Van Eynde-orgel wordt gemonteerd op een nieuw doksaal ter hoogte van de kooromgang in het zuidelijk transept. De bouw van het nieuwe doksaal werd in 2017 gerealiseerd.
De restauratie van het Van Eynde orgel zit momenteel in de laatste fase in het atelier bij de orgelbouwer Schumacher Orgelbau in Eupen. Daarna zal de plaatsing van dit orgel volgen en dit vanaf september 2021. Aansluitend dient de intonatie uitgevoerd te worden wat resulteert in een voorziene einddatum voor de volledige restauratie van het orgel van de zomer 2022. Het doorvoeren van de intonatie is immers sterk afhankelijk van de temperatuur om een ideale klankkwaliteit te bekomen. Zo zijn langere periodes met hogere temperaturen noodzakelijk.
Beveiliging en brandweerinterventieplan
Naar aanleiding van de brand in de Notre-Dame in Parijs in 2019 werd de beveiliging en de brandveiligheid onder de loep genomen. De bestaande alarminstallatie werd met een minimale aanpassing geüpdatet zodat er blijvende doorseining mogelijk is van alarmen. Er werd een brandweerinterventieplan opgemaakt samen met o.a. de brandweer voor het gebouw. De brandweeroefening kon echter nog niet doorgevoerd worden wegens de veiligheidsvoorschriften tijdens de huidige pandemie. “We dringen er toch op aan dat er een brandweeroefening in september kan plaatsvinden, wanneer de coronamaatregelen het toelaten”, besluit provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier