“Opvang voor wie opeens geen dak boven het hoofd meer heeft”
Daklozen die, zoals in grootsteden, noodgedwongen onder een brug of in een park moeten slapen, telt Torhout niet. “Bij mijn weten is er maar één dakloze in onze stad en die wil geen gebruik maken van de beschikbare crisisopvang”, zegt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier. “Hij krijgt momenteel logement bij vrienden. Als we toch opvang moeten aanbieden, dan is dat voor mensen die opeens geen dak boven het hoofd meer hebben, bijvoorbeeld na een brand of een ontploffing.”
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier daklozen in West-Vlaanderen. p>
Komt er een gezin op straat te staan na een ramp en vinden die mensen geen opvang bij familie of vrienden, dan heeft de stad daarvoor twee gezinswoningen ter beschikking: ene in de Kortemarkstraat en ene in de Kloosterstraat in Wijnendale, met name de vroegere pastorie.
Politieke vluchtelingen
Die twee huizen voor dakloze gezinnen staan echter vaakleeg- en dat is maar goed ook. “Het zou dan ook een optie kunnen zijn om een van de twee panden om te bouwen tot een complex met een handvol kamers voor alleenstaanden”, zegt Joost. “We ondervinden namelijk iets meer vraag naar individuele opvang. Die kamers zouden ook dienst kunnen doen voor de tijdelijke opvang van dakloze, erkende politieke vluchtelingen. We hebben in onze stad namelijk een Lokaal Opvanginitiatief voor vluchtelingen en asielzoekers. Van zodra die personen erkend worden of subsidiaire bescherming genieten, krijgen ze een termijn van twee maanden om op zoek te gaan naar huisvesting. Ze kunnen in dat verband twee keer een maand uitstel vragen aan Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Maar dan nog blijkt die termijn soms te kort te zijn om een geschikte woning te vinden. Het is de bedoeling dat we hen dan voor beperkte duur een kamer kunnen aanbieden.”
“De opvang kost 20 euro per dag voor een volledig gezin”
“Maar er is nog niets beslist over de mogelijke ombouw van een van de twee genoemde gezinswoningen. Daar dienen we eerst met verschillende actoren grondig van gedachten over te wisselen. Momenteel is trouwens een van de woningen effectief bezet. We rekenen 15 euro per dag voor een alleenstaande, 17 euro per dag voor een koppel of een alleenstaande met kinderlast en 20 euro voor een volledig gezin. Eenmalige nachtopvang bieden we niet aan. Daklozen die zich bij ons aanmelden, sturen we – in overleg met de betrokkenen – door naar de crisisopvang van CAW Noord-West-Vlaanderen in Brugge. Momenteel is een Torhoutenaar in dat geval, maar hij wil geen gebruik maken van die crisisopvang en logeert bij vrienden.”
Onverwachte situaties
Bij het Sociaal Huis in de ‘s Gravenwinkelstraat bevindt zich het OCMW-opvangcentrum De Reynaert met een vijftiental kamers. Daar verblijven vooral erkende vluchtelingen in afwachting van een betere huisvesting, maar ook hier kunnen individuele daklozen terecht die geen vluchteling of asielzoeker zijn. Mensen die als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding plots op straat staan.
“Los van de vluchtelingen maken gemiddeld twee personen per jaar gebruik van die service”, vervolgt de OCMW-voorzitter. “Hun verblijf varieert van enkele weken tot enkele maanden. Meer dan brood, bed en bad mogen ze niet verwachten. Ze dienen dezelfde tarieven te betalen als vermeld.”
Er kunnen zich uiteraard totaal onverwachte situaties voordoen. Zoals vier jaar geleden – in oktober 2013 – toen in de Kasteelstraat een uitslaande brand een pand met zeven woongelegenheden vernielde. De elf bewoners waren op slag dakloos. “Toen hebben ze een tijdje onderdak gekregen in het Diocesaan Centrum Groenhove”, zegt Joost Cuvelier. “We zoeken altijd wel een oplossing.”
Dossier daklozen in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier