Oppositiepartij N-VA maakt zich zorgen over mogelijke verkaveling in watergevoelig gebied in Veurne: “Er is nochtans een oplossing vlakbij”
Er ligt een visietekst op tafel om in de Proostdijkstraat in Veurne een verkaveling voor 65 woningen te realiseren. Oppositiepartij N-VA is bezorgd: “Dat is watergevoelig gebied.” Schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Sticker (Veurne Plus) benadrukt dat er nog niets is beslist. “We zitten in de studiefase.” Volgens N-VA is er nochtans een oplossing.
“Samen met een privépartner heeft het stadsbestuur van Veurne de intentie om in de Proostdijkstraat een verkaveling met 65 wooneenheden te realiseren”, schetst raadslid Wouter Vanlouwe.
“Op de watertoets staat duidelijk dat de volledige weide ingekleurd staat als gebied met een kans op overstromingen bij intense neerslag. De overstromingen in de IJzervallei hebben ons geleerd om net meer ruimte voor water te creëren in plaats van te bouwen in watergevoelig gebied. We vragen het stadsbestuur dan ook om het visiedocument op te bergen.”
Hoger gelegen terrein
Partijgenoot Dirk Kesteloot laat in één adem weten dat ook de zone naast de Europalaan beter behouden blijft als buffergebied.
Toch is N-VA niet tegen de verkaveling. “In het huidige visiedocument staat de verkaveling op een gebied van drie hectare, maar dat is watergevoelig. Schuif dat plan op naar een terrein van 6 hectare dat één meter hoger en in dezelfde straat ligt.”
“Gedurende zeven jaar heeft het stadsbestuur voor dat terrein een juridische strijd geleverd om het voorkooprecht door de pachtende boer op te heffen in het algemeen belang. Uiteindelijk trok het stadsbestuur aan het langste eind, maar toch koopt het die site niet. We vragen om het initiële aankoopcompromis te respecteren, dat gebied aan te kopen en om te vormen tot woonzone en om het lagergelegen gebied van 3 hectare in te richten met groen, wadi’s en wandelpaden.”
Nog niets beslist
Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Sticker (Veurne Plus) is het zo simpel niet. “Voor het gebied van 3 hectare is er een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), dat is er nog niet voor die 6 hectare en zo’n procedure duurt een paar jaar. Daarenboven hebben we nog niets beslist over die verkaveling.”
“Het project zit nog in een studiefase. Als blijkt dat het daar te gevaarlijk is om te bouwen, zullen we dat uiteraard niet doen. De watertoets is, sinds de goedkeuring van het RUP, geactualiseerd naar een watergevoelig gebied. We kijken nu hoe we daarmee omgaan. Over de aankoop van die 6 hectare spreek ik me niet uit.”
Dat verwondert Wouter Vanlouwe niet. “De pachtende landbouwer, van wie het stadsbestuur juridisch had gewonnen, wist zich gesteund door een immomakelaar die het perceel voor die landbouwer had aangekocht. Die makelaar dreigt nu met een vordering tot schadevergoeding omdat het stadsbestuur na zeven jaar procederen die 6 hectare niet heeft aangekocht.” (GUS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier