Opnieuw koers op kermiszondag in Roeselare: wielerorganisaties slaan de handen in elkaar

Thomas Verhaeghe, Piet Samyn, Filip Beerlandt, Noël De Meyere, Paul Deroo, Rino Vandromme, Stijn De Zaeytijd en Roger Delanoye zorgen ervoor dat er weer koers is op kermiszondag. © Stefaan Beel
Stefaan Bogaerts
Stefaan Bogaerts Medewerker KW

De organisatoren van West-Vlaanderens Mooiste (vzw Sportevenementen), het Dovy Natourcriterium (vzw Roeselare Koerst) en Maselis G.P. Monseré (Kon. Wielerclub Mandelzonen) gaan in de toekomst samenwerken om wielerwedstrijden te organiseren gericht naar jongeren. Een eerste vindt plaats op kermiszondag 25 augustus. Dan krijgen de nieuwelingen en beloften de kans zich te bewijzen in het centrum van Roeselare.

Door samen te werken komen de drie organisaties tegemoet aan het gebrek aan wedstrijden in de jeugd en beloftencategorieën in Vlaanderen en beantwoorden ze de noodkreet van Cycling Vlaanderen. “En ondertussen halen we de traditie terug naar boven van dertig jaar geleden: koers langs de kermis”, opent gewezen renner en huidig voorzitter van de Kon. Wieletclub Mandelzonen Rino Vandromme. “In mijn periode kon je nagenoeg dagelijks wel ergens in Roeselare koersen als er kermis was. Vandaar dat ik zeker dit nieuw initiatief genegen ben.”

Toekomst

Voorzitter Thomas Verhaeghe, Natourcriterium, duidt: “Door de verhuizing van het Natourcriterium naar het Polenplein hebben we onze eigen nieuwelingenwedstrijd moeten schrappen. We zetten dus met veel enthousiasme onze schouders onder dit nieuwe jeugdproject. Zonder lokale jeugdwedstrijden krijgen we in de toekomst immers geen nieuwe Van Aert of Evenepoel meer op ons criterium”.

Tenslotte zet ook de vzw Sportevenementen zijn schouders onder dit project, voorzitter Noël Demeyere: “Het is voor ons een bijzonder druk weekend: zelf organiseren we hetzelfde weekend “West-Vlaanderens Mooiste”, maar we zetten graag logistiek en financieel in op dit mooie project op Kermiszondag. We zijn er van overtuigd dat dit experiment kan uitgroeien tot een versterking voor de sportevenementen in Roeselare”.

Mooie prijzenpot

Er worden twee wedstrijden georganiseerd. De nieuwelingen starten om 16 uur, de beloften twee uur later. Beide categorieën rijden over hetzelfde parcours, dat 1,8 km lang is met de Zuidstraat als start- en aankomstplaats. Er worden maximum 40 renners per categorie toegelaten om de veiligheid te waarborgen.

Uiteraard krijgen de winnaars naast de traditionele bloemen en prijzengeld ook enkele originele prijzen in wielerstad Roeselare. De winnaars krijgen startrecht in het Natourcriterium 2025, mogen een rondje meerijden in de directiewagen tijdens de G.P. Monseré 2025 met voorafgaand een vipontbijt. Verder krijgen ze gratis deelname voor 2 personen aan West-Vlaanderens Mooiste en verder mogen ze met hun familie en vrienden wielermuseum Koers gratis bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier