Opnieuw 15 varkens verdronken in mestput, Algemeen Boerensyndicaat roept op tot extra controles
Afgelopen weekend zijn 15 varkens de verdrinkingsdood gestorven nadat hun stalvloer wegzakte op een boerderij in Zarren (Kortemark). De afgelopen weken waren er in West-Vlaanderen zeker 15 interventies waarbij varkens gered moesten worden door ingestorte mestputten. “De oorzaak is bekend, de oplossing is erg moeilijk. Ik kan enkel aanraden om regelmatig de stallen te controleren en verzwakte roosters preventief te vervangen”, zegt Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).
Sinds begin maart is er een opvallende stijging merkbaar in het aantal mestputten in varkensstallen die instortten op boerderijen. Vaak rukt het speciale dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek uit om de dieren te redden. Afgelopen zaterdag in de Kruisstraat in Zarren was het zelfs hun derde interventie in een week tijd, hun vijftiende sinds begin maart.
“Meer dan 20 varkens vielen in de mestkelder nadat de stalvloer wegzakte”, zegt DRT-verantwoordelijke Filip Vandenberghe. “Die was een meter diep. De varkens hadden de pech dat de mest erg vloeibaar was, bijna water. Daardoor zijn 15 varkens verdronken. De dieren kunnen wel enige tijd zwemmen maar moeten het na een tijd opgeven.” Drie weken geleden verdronken al 14 varkens op een boerderij in Koekelare.
Zeer moeilijk probleem
“Dit nieuws verontrust ons erg en horen we niet graag”, stelt Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), zelf varkenshouder. “Het is een erg moeilijk probleem en het kan elke varkenskweker overkomen. We kennen immers allemaal de oorzaak. Varkensroosters boven een mestput zijn gebouwd uit beton met ijzer in voor de wapening. Door de ammoniak en mestgassen komen er scheurtjes in het beton. Ammoniak vreet het ijzer erg snel aan waardoor de constructie verslapt of het ijzer zelfs verpulverd. Beton zelf is niet sterk genoeg voor het gewicht van stal vol vleesvarkens, die rond de 115 kilogram wegen.”
“De oplossing is echter moeilijk. Eigenlijk is er geen ander materiaal geschikt. Wat we kunnen aanraden is regelmatig controle uitvoeren op scheuren of schade in de stallen. Maar ook dat is moeilijk, want de onderkant van zo’n rooster valt niet te controleren. In een mestput kruipen kan levensgevaarlijk zijn door de gassen. Wat wél kan helpen is het regelmatig preventief vervangen van roosters. Dat doe ik ook zelf. Zo’n rooster kost ongeveer 25 euro per stuk. Je hebt er uiteraard meerdere nodig. Maar die kostprijs weegt absoluut niet op tegen de prijs van een varken of het dierenleed. En eenmaal de vloer instort, ben je vaak beiden kwijt: zowel de vloer als het varken.”
Geen huisvesting boven mestputten
Animal Rights wil harder ingrijpen. “Dit soort ongelukken komt te vaak voor”, zegt woordvoerster Rowena Vanroy. “Het dierenleed bij deze ongelukken is voor de varkens erg groot. Wij willen dat huisvesting voor varkens boven beerputten zo snel mogelijk stopt. We vragen dan ook actie. Om te beginnen vragen we het ministerie van Landbouw en Dierenwelzijn op om onmiddellijk te starten met het registreren van deze incidenten, want dat gebeurt nu niet, en het aantal slachtoffers en actie te ondernemen om deze rampen te voorkomen.” (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier