Op pad met de huisvuilcontroleurs: “We willen geen vuilnisbelt in onze straten”
Bij een controle op huishoudelijk afval werden maandagavond 36 overtredingen vastgesteld en er werden 28 processen-verbaal opgemaakt, vooral voor mensen die te vroeg de vuilniszaak op straat plaatsen. “Schrijnende cijfers, maar we beboeten niet omdat we dat graag doen. We willen een nette stad en dat vergt soms een harde aanpak”, zegt schepen Björn Anseeuw.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De cijfers liegen er niet om. Sinds begin januari, in anderhalve maand dus, werden al 130 processen-verbaal opgemaakt voor overtredingen tegen de huisvuilregels in Oostende. In realiteit zijn er zelfs nog een pak meer overtredingen, maar er volgt niet altijd een boete. “Het gebeurt dat afval niet gelinkt kan worden aan een overtreder, of dat er een waarschuwing gegeven wordt”, legt schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA) uit.
Net omdat het nog steeds een probleem is, worden er twee keer per week controles uitgevoerd op huishoudelijk afval. Maandagavond gingen we mee op pad en stelden we vast dat heel wat inwoners nog steeds te vroeg hun huishoudelijk afval buiten plaatsen. Het afval mag voor alle duidelijkheid pas vanaf 5 uur op de dag van de ophaling op de stoep gezet worden en dus niet van de avond voordien. “We voeren deze controles uit op verschillende tijdstippen en dagen tijdens de week. Het is niet zo dat we zoveel mogelijk mensen een GAS-boete willen aansmeren. Integendeel. We willen net dat mensen zich aan de regels houden, zodat de controles overbodig worden. We hebben met de controles één doel: Oostende net houden voor iedereen.”
Tijdens zo’n controleronde rijdt een politiepatrouille samen met een ophaalwagen van de stad langs het parcours waar de volgende dag een ophaling gepland is. We zijn maandag nog maar net vertrokken als er ter hoogte van Petit Paris een dame op heterdaad betrapt wordt, terwijl ze haar huisvuil buiten plaatst. “In sommige gevallen zijn mensen nog onwetend. Via allerlei kanalen proberen we de regels nochtans kenbaar te maken”, zegt de schepen. “Iedereen zou ondertussen dus de regels moeten kennen, maar dat is helaas nog niet altijd het geval.”
58 euro boete
Amper 50 meter verder staat opnieuw een lading vuilniszakken op de stoep, dit keer met PMD-zakken en karton erbij. Tussen het karton vindt de politie briefwisseling met een naam. Diezelfde naam komt enkele keren voor bij hetzelfde afval. “Dat is voldoende om die persoon een gemeentelijke administratieve sanctie, een GAS-boete dus, te geven. Het standaardtarief is in principe 58 euro, maar eigenlijk wordt er een proces-verbaal opgemaakt waarna een GAS-ambtenaar oordeelt welk gevolg eraan gegeven wordt. Recidivisten kunnen een hogere boete krijgen dan mensen die voor de eerste keer een overtreding begaan.”
We zouden het liefst geen boetes uitschrijven, maar het is soms nodig – Schepen Björn Anseeuw
Soms is er sprake van onwil. “Mensen worden inventiever met de dag”, getuigt Patrice Vanderbeke, operationeel technisch coördinator bij de dienst Openbaar Domein. “We merken meteen wanneer mensen bewust de regels proberen te omzeilen. Heel vaak vinden we bijvoorbeeld een kartonnen doos, die op het eerste zicht gevuld lijkt met papier. Als we die dan nader onderzoeken, merken we onder de bovenste laag papier vooral afval dat eigenlijk in de huisvuilzakken hoort.”
Scherpe voorwerpen
Wat ook gebeurt, is dat er in de vuilniszakken afval zit dat er niet thuishoort en gevaarlijk kan zijn voor de ophalers. Insulinespuiten bijvoorbeeld. “Ook dat is in principe een overtreding”, gaat Vanderbeke verder. “Onze mensen kunnen gewond raken als ze zo’n zak vastpakken. Eigenlijk is de regel dat er geen scherpe voorwerpen in de huisvuilzak mogen. Die regel is er om onze mensen te beschermen. Niet om moeilijk te doen.”
We belanden ondertussen in de Wellingtonstraat, waar de controleurs lof krijgen van een vrouw die de situatie in haar straat al meermaals aankaartte. “Elke maandagavond is het hier van dat”, zucht ze. “Eén iemand zet zijn vuilniszak buiten en de rest volgt. Binnen het uur staat de hele hoek vol.” Ze heeft geen ongelijk, wat op het trottoir staan tien vuilniszakken, enkele dozen papier en karton en enkele PMD-zakken. “Bij momenten is het hier een vuilnisbelt. In de winter valt dat nog mee, maar in de zomer zit het hier vol meeuwen. Die pikken de zakken open en dan ziet de straat er verschrikkelijk uit. Om van de stank nog maar te zwijgen.”
28 pv’s op één avond
De controle maandagavond liep van 18 tot 22 uur. In totaal werd 36 keer gestopt om afval te controleren. Er werden 28 processen-verbaal opgemaakt. “Dat maakt een totaal van bijna 160 processen-verbaal in amper anderhalve maand. Eigenlijk is dat jammer. Vooral omdat je in de afvalstraten ( ondergrondse afvalcontainers, red. ) ook zeven dagen op zeven terecht kan met je afval. Als we iedereen zijn gang laten gaan en geen controles uitvoeren, zou dat niet eerlijk zijn ten opzichte van wie zich wel aan de regels houdt en leven we binnen de kortste keren op een vuilnisbelt. We willen dat elke Oostendenaar in een nette stad kan wonen. Maar nogmaals: ik zou veel liever zien dat we geen enkele overtreding moeten vaststellen, want dit kost de stad alleen maar geld. We hopen op een gedrags- en mentaliteitswijziging bij de overtreders. Met boetes als het moet”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier