Oostendse handelaars delen cadeaus uit in geluksdoos en steunen vzw Lichtbaken

Burgemeester Tommelein kocht de eerste box. © gf
Redactie KW

Warm Oostende brengt opnieuw geluksdozen uit om geld in te zamelen voor de Oostendse organisatie Lichtbaken. Burgemeester Bart Tommelein doneerde meteen 20 euro en kreeg de eerste geluksdoos overhandigd. In de doos zitten cadeaus van lokale handelaars met een totale waarde van 60 euro.

Vorig jaar werden de geluksdozen voor de eerste keer verdeeld. De actie werd zo’n groot succes dat de dozen ook dit jaar terug zijn. “Heel wat lokale handelaars springen opnieuw mee op de kar en bieden een geschenk aan met een waarde tussen 8 en 15 euro. Het gaat dus niet om commerciële acties, maar echt om goodies of bonnen waarmee mensen iets verkrijgen zoals lekkere drankjes, een maaltijd tot een fles wijn.”

Niet elke doos is hetzelfde. De inhoud is telkens een verrassing, maar ze hebben wel telkens een waarde van minimaal 60 euro. “In ruil konden de handelaars aanvullend een commerciële actie in de doos verwerken”, duidt Peter De Gryse van DENK!, dat de campagne voor Warm Oostende uitwerkte.

Handelszaken B&M optiek Delanghe, TAO Oostende, Filou Oostende (basket), Cultuurcafé, frituur ’t Hazegras, Brugse Zot, Apotheken aan zee, General Stores en stad Oostende zetten hun schouders onder het initiatief.

10.000 maaltijden

Er zijn in totaal 1.000 geluksdozen. Om een doos te krijgen, geven mensen een donatie van 20 euro ten voordele van vzw Lichtbaken. “We hopen zo dit jaar in totaal 20.000 euro op te halen voor de sociale organisatie. Hiermee kunnen we 10.000 maaltijden voorzien voor kwetsbare gezinnen in Oostende.”

De actie wordt een blijver. “We merken dat het concept aanslaat. Het is dan ook een win-winsituatie. In eerste instantie kunnen we ervoor zorgen dat Lichtbaken schitterend werk kan blijven doen. Daarnaast worden de handelaars erbij betrokken en kunnen zij op een eenvoudige manier een commerciële actie koppelen aan een goed doel. Ten slotte krijgen de mensen die doneren heel wat leuke cadeaus”, vult Peter De Gryse nog aan.

Lichtbaken is een ontmoetingscentrum voor mensen die het moeilijk hebben in het leven. “Het belangrijkst is dat wij een luisterend oor, een gezellige babbel en een volwaardige maaltijd aanbieden. We proberen ook zoveel mogelijk materiële middelen ter beschikking van de hulpbehoevenden te stellen, zodat hun leven draaglijk wordt. Onze organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers, die zich dag in dag uit inzetten voor hulpbehoevende Oostendenaren”, licht voorzitter Pierre De Coninck toe.

Topprioriteit

De actie loopt van 15 oktober tot en met 31 januari. Bart Tommelein doneerde de eerste 20 euro en bemachtigde zo de eerste geluksdoos. “Ik vind het belangrijk dat in een stad als Oostende de problematiek onder de aandacht blijft. Armoede is voor dit stadsbestuur daarom een topprioriteit. Als er dan organisaties zijn die hieraan bijdragen dan steun ik die graag”, aldus de burgemeester.

Info: je kan 20 euro doneren via www.geluksdozen.be. De dozen zullen ook te verkrijgen zijn via enkele deelnemende zaken. Als je daar 20 euro doneert in de collectebus, krijg je een geluksdoos.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.