Oostendse en Brusselse reus openen dit jaar Theater aan Zee op 25 juli
Wie op een vrijdag langs de Hendrik Baelskaai wandelt, kan wel eens getuige zijn van een bijzonder schouwspel. In O.666 komen de deelnemers van De Reus in de Mens samen. Een voorstelling, een huwelijk, en een openingsstoet tonen: in elk van ons schuilt er een reus.
Op zondag 25 juli wordt Theater aan Zee op gang getrokken. Dat gebeurt dit jaar op een wel heel bijzondere manier. Onder impuls van gastcurator Caroline Pauwels worden in Brussel en Oostende twee nieuwe reuzen geboren. Geen uitvergroting van een volksfiguur uit het dorp, maar een uitvergroting van de kracht die schuilt in elk van ons, bijgestaan door diegenen die ons ondersteunen, de reuzendragers.
Theatermakers Stefan Perceval en Marit Stocker van Het Gevolg gingen aan de slag met die reus. In Brussel werken ze hiervoor samen met Zonnelied vzw, een organisatie voor personen met een beperking. In Oostende ontmoetten ze de buurtbewoners in O.666 op de Baelskaai. Via kleinVerhaal en Arktos vonden ze deelnemers met een kwetsbare achtergrond.
Vanuit de mens zelf
Stefan Perceval legt uit: “We stellen de deelnemers vragen: wat is hun reus, wat geeft hen kracht, wat boezemt hen angst in?” Marit Stocker vult aan: “Onze voorstellingen vertrekken altijd van de mens zelf. Wij vragen naar wat hén bezig houdt. Van daaruit bouwen wij een scène op.” “Het was niet gemakkelijk met corona, maar het is gelukt”, vertelt Marit. “Nu zijn we met een groep van zes. De groep is vanzelf ontstaan. Een van de deelneemsters was bijvoorbeeld aan de slag in O.666 als vrijwilliger. Bij de eerste repetitie werkte ze nog in de keuken en keek ze eens wat hier gaande was. De volgende keer zat ze op een stoel mee te kijken en de derde repetitie deed ze zelf mee.”
Op basis van alles wat er verteld en gedaan wordt, maken de deelnemers een voorstelling. De Reus in de Mens wordt gebracht op woensdag 28 juli in O.666. Shanna Devos (25) is een van de mensen op het podium. “Héél spannend”, lacht ze. “Ik kwam via Arktos terecht bij de Reus in de Mens en het sprak me direct aan. Theater nog nooit gedaan. Als kind zong ik wel op rommelmarkten en zo, maar dit is toch nog anders. Het is superleuk om deel te nemen. Alle emoties komen hier aan bod: we wenen, we lachen.” Jimmy De Blieck (40) heeft al acteerervaring: “Ik nam deel aan de film Take good care of my baby . Toen zag ik mezelf op het grote scherm. Speciaal”, lacht hij. Maar ook voor hem is het de eerste keer dat hij op een podium zal staan.
Huwelijk
Op basis van wat de deelnemers tijdens de repetities vertelden, is er een reus ontstaan. Geen volksfiguur, maar een reus die de kracht van de mensen symboliseert. Die reus zal de opening van Theater aan Zee vormen, samen met de reus uit Brussel. Op zondag 25 juli vaart de tweemastsloep De Nele binnen in Oostende. Aan boord: de Brusselse Reus. Het schip wordt vergezeld door 50 optimisten waarvan de zeilen ontworpen zijn door evenveel studenten, masters in de vrije kunsten, van vier kunstscholen.
Op de kade: de Oostendse reus, klaar om in het huwelijksbootje te stappen met haar Brusselse liefde. Hun familie, een 30-tal reuzen van reuzengilden uit Brussel en Vlaanderen, samen met hun reuzendragers, zakken af naar Oostende om getuige te zijn. Ze vergezellen het koppel naar de Leopold II-laan naast het Leopoldpark, het epicentrum van TAZ, om er het huwelijk te zegenen.
Ontwerper van de Oostendse reus is Kamiel Fabry (50). Hij werkt voor kleinVerhaal en staat ook al jaren in voor de opbouw van Café Koer op Theater aan Zee. “Dit jaar sla ik een jaartje over”, vertelt hij. “Maar ik sta wel in voor de bouw van de reus.” Opvallend: de Oostendse reus zit in een rolstoel, en dat is de verdienste van Kamiel. “Ik luisterde naar de verhalen van de deelnemers en dit is mijn interpretatie. Dat iederéén een reus in zichzelf heeft, dat iedereen groots kan zijn. Al hun verhalen komen samen in deze reus.”
De intrede van de reus kan je op zondag 25 juli vanaf 14 uur gratis volgen. De voorstelling vindt plaats op 28 juli. Tickets en info: www.theateraanzee.be.
Theater Aan Zee
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier