Oostends warmtenet op schema: volgend jaar eerste particuliere woningen aan aangesloten

Deze week is de Verenigde-Natieslaan onderbroken om er de buizen van het warmtenet onderdoor te leggen. © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Oostende De werken voor het Warmtenet Oostende schieten goed op. Deze week is men volop bezig met de kruising van de Verenigde-Natieslaan, de ‘missing link’ tussen AZ Damiaan en AZ Sint-Jan, campus Serruys. Door deze uitbreiding verdubbelt de afname op het Warmtenet Oostende tegen eind dit jaar. Maar er staat nog heel wat op de planning.

Een warmtenet brengt via ondergrondse, geïsoleerde buizen een warmteoverschot naar plaatsen met een warmtevraag. In Oostende gebeurt dat met restwarmte, die vrijkomt bij de afvalverbrandingsoven IVOO. De coöperatie Beauvent legt het Oostendse warmtenet aan. Grote bedrijven, zoals Daikin en ook het AZ Damiaan, zijn al even aangesloten. Het Warmtenet Oostende breidt stelselmatig uit en nu is men ook het stadscentrum ingetrokken.

“Momenteel zijn we inderdaad bezig met de Verenigde Natieslaan”, zegt Stefaan Soenen van Beauvent. “Tegelijk werken we in de Edith Cavellstraat aan het voorlopige eindpunt bij het AZ Sint-Jan, campus Serruys. Zo wordt deze site ook aangesloten en krijgt het warmtenet er een nieuwe grote klant bij. Qua timing zitten we daar nog steeds op schema. Oktober was voorzien en eind oktober is haalbaar.”

Nu ook appartementen

Nieuw is ook dat er grote appartementsgebouwen zullen aangesloten worden: “De Mast, bijvoorbeeld”, zegt Stefaan. “We liggen ook klaar voor het nieuwbouwproject SKY District aan het station, waarbij het Warmtenet Oostende de enige warmtebron is. Al is de warmtebehoefte daar minder groot doordat het nieuwbouw is. Nieuwe appartementen zijn veel beter geïsoleerd dan bestaande gebouwen.”

Gooide corona roet in het eten bij de aanleg van het warmtenet? “Bij de aanleg niet, bij de ontwikkeling wel. Het feit dat er geen algemene vergaderingen doorgingen van bewoners van appartementsgebouwen, heeft voor vertraging gezorgd. Daar wordt er immers beslist of men wil aansluiten op het warmtenet of niet en die vergaderingen vinden maar één keer per jaar plaats.”

Nu het warmtenet de binnenstad intrekt, verwacht Stefaan meer interesse bij de Oostendenaar. “Dit jaar legden we maar liefst drie kilometer aan en investeerden meer dan 5 miljoen euro. Volgend jaar staan er kleinere, maar meer uitbreidingen op de planning. We hopen snel het fiat te krijgen van de stad om het warmtenet aan te sluiten op stadsgebouwen zoals het stadhuis. We plannen ook een tracé in de Romestraat en Spilliaertstraat tot aan het Atheneum. We hopen om daar andere gebouwen in de buurt, zoals Mu.ZEE en het Sint-Jozefsinstituut, aan te sluiten. Via datzelfde tracé kunnen we later ook het Kursaal en de Albert I-Promenade beleveren.”

Oosteroever

“Ook op Oosteroever zijn we bezig met de voorbereidingen. Daar werken we met een lokale stookplaats, om dan in de toekomst aan te sluiten op het algemene Warmtenet Oostende. Momenteel zijn er nog niet genoeg appartementsgebouwen om de erg dure onderboring van de havengeul te verantwoorden. Binnen een paar jaar zal Oosteroever er al helemaal anders uitzien. Op dat moment is die investering wel zinvol.”

Volgend jaar worden ook de eerste particuliere woningen aangesloten. “We starten met een pilootproject in de Edith Cavellstraat. Zo kunnen we bekijken hoe alles loopt en aanpassingen doen waar nodig. Verder wordt ook de NMBS aangesloten langs Sloepenstraat en Konterdamkaai.”

“Er liggen nog plannen voor meer dan 20 miljoen euro aan investeringen op tafel. We kiezen om deze te spreiden over de komende jaren. Zo kunnen we de hinder beperken en is het Warmtenet Oostende meer behapbaar voor de Oostendenaar”, geeft Stefaan nog mee. “We willen een positief verhaal creëren, zowel voor de gebouwen die we kunnen aansluiten als voor de Oostendenaars. Daarenboven helpen we ook het Oostends klimaatplan realiseren.”

Meer info op www.warmtenetoostende.be en www.beauvent.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier