Oostends crematorium Polderbos op helft van verwachte capaciteit: “Eerst omgevingswerken afronden”

Directeur Johan Seynaeve van crematorium Polderbos: “Het aantal is nog niet wat we zouden willen, maar er is beterschap op komst.” © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Momenteel zitten we aan gemiddeld een zestal crematies per dag, dat is de helft van onze maximale capaciteit.” Het nieuwe crematorium Polderbos is sinds maart van dit jaar operationeel. Directeur Johan Seynaeve wil volgend jaar het gemiddelde optrekken. Bovendien komt er nog een strooiweide en een natuurlijke begraafplaats.

Het Oostendse crematorium is het derde in onze provincie: na Brugge en Kortrijk. Op 9 maart van dit jaar werd in Polderbos de eerste crematie uitgevoerd. Sinds 11 mei worden er ook ceremoniën georganiseerd in de twee aula’s van het gebouw. In de grote aula is er plaats voor 210 mensen. De kleine aula biedt dan weer plaats aan 110 mensen. Beide aula’s kunnen tot een geheel gevormd worden bij een groot aantal aanwezigen.

Twee ovens

Directeur Johan Seynaeve – in het verleden uitbater van restaurant-feestzaal Groeneveld – is trots op het crematorium. “We beschikken over twee ovens, elk met een capaciteit van zes crematies per dag”, vertelt de directeur. “Voor een crematie moet je al snel twee uur rekenen. Dat betekent dat er eigenlijk twaalf uur per dag kan gecremeerd worden. Momenteel zitten we nog niet op dat maximum. Nu krijgen we zes of zeven crematies per dag te verwerken. Dat is nog niet hoe we het hadden willen zien, maar de toekomst belooft beterschap. Eens de omgevingswerken afgerond zijn, verwachten we wel een toename van het aantal aanvragen. Sowieso zien we sinds de opstart een stijgende trend.”

Het crematorium Polderbos bedient de steden en gemeenten van Oostende tot de Panne en richting Oostkust tot De Haan. Ook het achterland tot Torhout valt binnen de regio van Polderbos. “Iedereen heeft uiteraard de keuze waar de crematie te doen”, vervolgt Seynaeve. “Woon je in Oostende en wil je je dierbare in Brugge laten cremeren, dat kan. Maar ook omgekeerd kan dat. Wij staan open voor iedereen. Brugge barst al langer uit zijn voegen. Een extra crematorium in Oostende was dan ook broodnodig.”

Lovende reacties

Johan Seynaeve wil tegen volgend jaar naar gemiddeld acht tot negen crematies gaan per dag. “Het hangt een beetje af van de begrafenisondernemers. Het waren vooral die mensen die schreeuwden om een extra crematorium. De reacties op onze werking zijn dan ook lovend en dat doet deugd. Dat betekent dat we goed werk leveren op een serene manier. Sinds 11 mei mochten we naast de crematies zo’n honderd uitvaartdiensten verzorgen. Je moet rekenen dat zo’n tien procent van de crematies bij ons vergezeld wordt van een dienst. Er is duidelijk een behoefte aan ruimtes om diensten te organiseren, want heel veel begrafenisondernemers hebben geen aula. Momenteel is ook de aanleg bezig van een grote asverstrooiweide en een natuurlijke begraafplaats. Op een natuurlijke begraafplaats gaat de biologische urne in de grond, niet in een kelder of een columbarium. De urne breekt dan na verloop van tijd af. Begin volgend jaar moeten beide buitenruimtes klaar zijn.”