Oostendenaars misnoegd over kortingsdag op Oktoberfoor

Redactie KW

De stad Oostende heeft het over 50% korting tijdens familiedag op de Oktoberfoor, maar kermisliefhebbers krijgen nog niet de helft van de vooropgestelde korting: “Dat is wat ons betreft misleidende communicatie van de stad.”

Op maandag 1 november zakten heel wat mensen af naar de kermis. Logisch, want die dag beloofde het stadsbestuur immers een korting van 50 procent op de vele attracties. “Morgen op 1/11 is het familiedag. Dan kan iedereen genieten van 50% korting op al het kermisplezier”, zo stond er te lezen op de website van de stad.

Vijftig cent korting

Maar er kwamen heel wat reacties op sociale media van misnoegde Oostendenaars. Van die mooie beloofde korting bleek volgens de reacties maar heel weinig in huis te komen. “Vijftig cent korting gekregen, terwijl er 50 procent werd aangegeven”, staat te lezen. Of: “De kermis is al heel duur, maar als men dan ook nog eens de beloftes niet nakomt…” alsook “er was zo goed als geen korting te bespeuren tijdens de familiedag. Bij enkelen een extra beurtspel en dat was het”. Dat zijn maar enkele van de vele boze reacties. Sommigen opperden zelfs dat er discussie is tussen het stadsbestuur en de foorkramers.

Ook oppositiepartij Vooruit roert zich. “We juichen natuurlijk een familiedag op de Oostendse kermis toe”, zeggen Karel Labens en John Crombez (Vooruit). “We betreuren echter dat de afspraken tussen de foorkramers en de stad niet nagekomen worden. De stad communiceert dat bezoekers aan de kermis op 1 november een korting krijgen op alle attracties. De realiteit bleek echter anders.”

“Misleidende communicatie”

“Bij navraag bleek dat de foorkramers zelf hun korting mochten bepalen, tot vijftig procent. Dat is wat ons betreft misleidende communicatie van de stad. Logisch dat heel veel Oostendenaars teleurgesteld waren. We vragen duidelijke afspraken en communicatie zodat iedereen de kans krijgt om van een dagje kermis te genieten.”

Volgens Patrick Dullster, plaatsmeester van de stad Oostende, is het voor de foorkramers onmogelijk om de helft korting te geven. “Die mensen hebben torenhoge kosten waardoor vijftig procent korting haast onmogelijk is”, zegt Dullster. “Op de affiche staat trouwens wel degelijk dat het om een korting ‘tot’ vijftig procent gaat. Op de website moet het verkeerd geformuleerd geweest zijn.”

Initiatief van foorkramers

Volgens schepen Charlotte Verkeyn (N-VA), bevoegd voor de kermis, is er helemaal geen onenigheid tussen de stad en de foorkramers. “De kwestie werd besproken met het foorcomité en die mensen spreken dat tegen”, zegt de schepen. “Het gaat trouwens over een vrijwillig initiatief van de foorkramers. Ook de ‘Eurodag’, nog voor we corona leerden kennen, waarbij op de eerste dag van de kermis alle attracties aan een euro toegankelijk zijn, is een vrijwillig initiatief. Ook daar deden niet alle foorkramers aan mee. De stad heeft daarin niets te vertellen.”

“De stad bood in het verleden ook nooit korting aan. Het zijn de foorkramers die de korting aanbieden. Jammer dat men bij deze dan de stad en de foorkramers viseert. Bezorgdheden die binnenkomen zullen we uiteraard opnemen met het foorcomité en evalueren, zodat we indien nodig kunnen optimaliseren in de toekomst.” De schepen blijft volgens de oppositie de eindverantwoordelijke bij de communicatie. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier