Oostende krijgt een eigen versie van Monopoly

©Jeffrey Roos
©Jeffrey Roos
Redactie KW

Wie ooit al het idee had om een stukje Oostende aan te schaffen, beleeft binnenkort een natte droom. Er komt een Oostendse versie van het wereldbekende spel Monopoly. “We hebben geprobeerd om Oostende in al haar facetten zo mooi mogelijk weer te geven”, klinkt het bij Pieter Dewulf.

Eigenaar worden van de Mercator, het stadion van KV Oostende, de Sint-Petrus-en-Pauluskerk of de Drie Gapers? Het kan met de Oostendse versie van Monopoly. Zottegem, Brussel, Antwerpen, Dendermonde, Knokke-Heist en Kortrijk gingen Oostende al voor. Pieter Dewulf, zelf Oostendenaar en bedrijfsleider van Group24, is het brein achter de stedelijke versies van Monopoly, maar bracht ook al een Monopoly versie van Urbanus en FC De kampioenen uit.

“Ik woon hier zelf al 15 jaar”, vertelt Pieter. “Net dat maakt me extra zenuwachtig. Ik weet hoe de Oostendenaars in elkaar zitten en die kunnen nogal kritisch zijn. Daarom moest het ook dik in orde zijn. Meer nog, we laten de Oostendenaar meestemmen op de laatste invulling op het Monopolybord.”

De Oostendse versie zal meteen ook de mooiste plekjes in Oostende laten zien. “Van de alom bekende straatjes tot het unieke station, de Mercator en de Drie Gapers. Alles in het spel werd aangepast met uitzondering van de vier hoeken, die moeten van Monopoly origineel blijven om de authenticiteit van het spel te behouden”, aldus Pieter.

Horecazaken en bedrijven als partner

Ook de kanskaarten en de algemeen fondskaarten zitten vol verwijzingen naar de badstad. “Tekenaar Franky Drappier bracht de gebouwen bijna fotografisch in beeld. “We hebben ook heel specifiek Mu.Zee meegenomen op de cover van het bord omdat we toch nog steeds in het Ensorjaar zitten en de meeste werken van de meester in Mu.Zee hangen”, duidt Pieter. “Uiteraard mocht ook KV Oostende niet ontbreken in dit verhaal. Daarnaast tekenden ook twee Oostendse horecazaken en enkele bedrijven in als partner van deze Oostendse versie. Wie die zijn, kunnen we nog niet verklappen.”

Fier op hun stad

“Wat het succes van de stedelijke versies van monopoly verklaart? Ik denk dat mensen vooral trots zijn op hun eigen stad en als dan een spel, met naam en faam in alle uithoeken van de wereld, gemaakt wordt over je eigen stad, dan wil je dat. De lokale verbondenheid van zo’n wereldmerk draagt volgens mij bij tot het succes. We hebben gezien in andere steden dat het vooral de inwoners zelf zijn die het spel aanschaffen en minder de toeristen. Mensen kopen het uit fierheid op hun stad.”

Stemmen

Die ene nog niet ingevulde plaats op het Monopolybord kunnen de Oostendenaars zelf invullen. Elke inwoner kan stemmen op één locatie uit de vooropgestelde lijst. “We gingen te rade bij de Oostendenaars en vroegen hen wat zeker niet mag ontbreken bij de Oostendse versie. Daaruit maakten we een lijst van 23 verschillende gebouwen, verenigingen of plaatsen in de stad”, besluit Pieter.

Stemmen kan nog tot 15 december via www.monopolyoostende.be . De locatie met de meeste stemmen krijgt een plaatsje op het bord. De Oostende Monopoly zal in een beperkte oplage verschijnen. Het spel kan nu al besteld worden, maar verschijnt pas in april 2021. Ook de Oostendebon kan ingeruild worden voor een Monopoly-box met uiteraard een voucher voor het spel, bonnen van lokale handelaars, een spel speelkaarten en typische Oostendse goodies. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier