Oostende herdenkt zijn bloedige Vissersopstand

Terwijl de genodigden de bescherming van de eretribune opzochten en koorleden hun luifel stevig vasthielden tegen stormachtige windvlagen, becommentarieerde Doris Klausing onvervaard een replica van Ensors werk ‘De staking’. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Voor de derde keer op rij herdenkt de stad Oostende en een paar socio-culturle verenigingen de vissersopstand in 1887, waarbij vier vissers en een passant om het leven kwamen. Ze werden getroffen door de kogels van de burgerwacht en gendarmerie.

Op het einde van de 19de eeuw hadden de Oostendse vissers het niet gemakkelijk. Niet alleen heerste er veel armoede en ellende, maar bovendien overspoelden Engelse vissers de lokale markt met goedkope vis. Dit zorgde voor veel onvrede in de lokale visserskringen.

Die vissersopstand op 24 augustus 1887 waarbij vijf mensen om het leven kwamen, speelde zich grotendeels af rond en in het handelsdok (nu Mercatordok) en de voormalige vismijn ‘de Cierk’. De al langer smeulende oorzaak was de aanvoer van goedkope vis door Engelse vaartuigen.

Tot elke prijs

De herdenking grijpt ieder jaar plaats bij het beeld ‘Tot elke prijs’. De aanzet tot dit initiatief komt van het echtpaar Doris Klausing en Giedo Vanhoecke die van in den beginne gehoor voor hun voorstel vonden bij voormalig schepen Jean Vandecasteele, burgemeester Vande Lanotte en van Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en Gidsenkring Lange Nelle.

Op een drie meter hoge sokkel in roestvrij staal verrijst een 2,4 meter hoge geabstraheerde figuur in brons die de dynamische dramatiek van een door dodelijke kogels getroffen (vissers)figuur symboliseert. ‘Tot elke prijs’ is het eerste kunstwerk van de Oostendse kunstenares Martine Vyvey in de openbare stedelijke ruimte.

Hommage

Het beeld is niet alleen een eerbetoon aan de door de burgerwacht en gendarmerie gedode vissers maar ook een blijvende hommage en waardering aan alle Oostendse vissers die door de eeuwen heen en tot vandaag soms ten koste van eigen leven de vis op de kade zetten.

Bij de door regenvlagen en stormachtige wind geteisterde herdenking werd het werk van James Ensor “De Staking” (1888) geduid door Doris Klausing. De Koninklijk Marine Kadettenkorps verzorgt een intieme bloemenhulde voor elk van de vijf overledenen en het Oostendse koor Ier & Gunter stond in voor de gesmaakte muzikale omlijsting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier