Ook in ‘t Venster zijn eerste vaccinaties achter de rug: “We willen opnieuw naar buiten”
Bewoners en medewerkers van ‘t Venster in Emelgem kregen deze week ook een eerste coronaprik. Een opluchting, want ook daar snakt men om meer naar buiten te kunnen. Regioverantwoordelijke Midwest Hilde Vierstraete: “We kijken uit naar de versoepelingen.”
’t Venster in de Willem Elsschotstraat in Emelgem bestaat dit jaar 25 jaar. “In december 1996 ging men hier van start, toen was ik nog niet aan boord”, zegt Hilde Vierstraete die regioverantwoordelijke Midwest is. In de praktijk komt het er op neer dat ze als directrice fungeert in ‘t Venster, een provinciaal centrum dat nu samen met de De Waaiberg (Gits) en Ons Erf (Brugge) deel uitmaakt van de vzw UNIE-K. Die vzw groepeeert instellingen die hulp bieden aan volwassenen met een beperkingen. De instellingen werken op velerlei vlakken samen, maar zaten vroeger onder de auspiciën van de provincie West-Vlaanderen. Door de herschikking van de bevoegdheden van de provincies, moesten de provinciale centra zich herorganiseren.
Arbeidsintensieve verzorging
Maar dat belet niet dat ‘t Venster al 25 jaar dezelfde goede zorgen aanbiedt. “Bij ons verblijven mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat kunnen ze opgelopen hebben bij een ongeval, maar dat kan ook het gevolg zijn van een hartstilstand of een tumor. Op dit moment hebben we 29 bewoners, maar we ontvangen ook ambulant enkele cliënten. Dat laatste kan op dit moment niet door corona.”
“De vaccinatiebereid bij de bewoners lag op 100 procent”
De verzorging in ‘t Venster is ook erg arbeidsintensief. “We werken met 54 medewerkers. Heel wat van de mensen die hier verblijven hebben niet enkel een cognitieve beperking, maar kennen ook veel fysieke problemen. Onze equipe van 54 medewerkers bestaat uit begeleiders, therapeuten, En uiteraard ook enkele verpleegkundigen, maar die zijn niet zo groot in aantal. De meeste mensen die hier aan de slag zijn hebben een opleiding als opvoeder. De bewoners zien ook vaak een kine of logopedist, maar we organiseren ook heel veel voor hen. In coronatijden hebben we dat creatief moeten aanpakken. We werkten met filmpjes en trokken in de mate van het mogelijke toch naar buiten. We hebben hier vier leefgroepen die nu per twee in twee clusters zijn ingedeeld. Vroeger werkten onze medewerkers over de leefgroepen heen, nu moeten ze zich aan één cluster houden wegens de coronamaatregelen.”
Binnen 3 weken tweede spuitje
In ‘t Venster slaagde men erin corona buiten te houden. “Er zijn wel drie medewerkers besmet geweest, maar onder de bewoners telden we geen enkele besmetting. De bezoekregeling werd ook drastisch veranderd. Op dit moment mogen onze bezoekers nog twee keer per week twee mensen ontvangen. Maar bezoek op de kamer is niet toegestaan. Hopelijk volgen zoals aangekondigd versoepelingen vanaf 26 maart. Dan zou kamerbezoek opnieuw zijn toegestaan en mogen de mensen die nog kunnen ook weer eens een weekendje naar huis.”
Heel wat van de mensen die in ‘t Venster verblijven doen dat voor de rest voor hun leven. “Onze jongste bewoner is eind de 20, de oudste in de zestig en recent hadden we nog een overlijden van iemand die hier al jarenlang verbleef.” In ‘t Venster houdt men ook goede contacten met de buurt. “Dat is altijd al zo geweest. Een voorbeeld? Met eindejaar hebben we een kaartje gebust hier op de wijk met de vraag om er ook eentje terug te sturen en de respons was enorm. Ook me de scholen in Emelgem, basisschool Sint-Pieter en de Kleine Tovenaar, werken we vaak samen. In december 2021 vieren we onze 25ste verjaardag, hopelijk kan dat ook met de buurt.”
Een eerste stap naar het oude leven is het vaccin. Op dinsdag kregen de bewoners en medewerkers dat toegediend. “De vaccinatiebereidheid bij de bewoners was 100 procent, bij de medewerkers 80 procent. We kregen het Pfizer-vaccin, binnen drie weken volgt dus een tweede spuitje. We zijn blij nu aan de beurt te komen. We kregen trouens recent inspectie over de naleving van de coronamaatregelen en kregen daar een positieve evaluatie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier