Ook in Gistel staan ‘Kastelen & abdijen’ in de kijker: “Gistel is rijkelijk bedeeld op vlak van kastelen en abdijen”

Filip Debaillie (Cultuurraad), Roger Rondelez (Gestella), Caroline Lavallee (kasteel Bon Vouloir), schepen Ann Bentein, Isabelle Desmytenaere (Zonnewijzer) en Lionel Ameloot (kerkfabriek Snaaskerke) tijdens de opening van het themajaar ‘Kastelen en abdijen’. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Dit jaar zet het Brugse Ommeland, onderdeel van Westtoer, abdijen en kastelen nadrukkelijk in de kijker. Ook Gistel springt op de kar om het lokaal toerisme een boost te geven.

“Op vlak van kastelen en abdijen zijn we met Gistel rijkelijk bedeeld”, opent schepen van Cultuur Ann Bentein (Open Vld). “Het themajaar van Brugse Ommeland is een uitgelezen kans om dat lokaal erfgoed centraal te plaatsen. Onze dienst Toerisme en heel wat plaatselijke partners halen de komende maanden werkelijk alles uit de kast. Er is een knap programma uitgewerkt dat nagenoeg het hele jaar beslaat.”

Deze maand schiet het project écht uit de startblokken met een lezing van Geert Gruyaert in de kerk van Snaaskerke op dinsdag 19 maart om 19 uur. Na een historische schets van de middeleeuwen over de Spaanse en de Oostenrijkse periode tot aan de Franse revolutie, en een verklaring van de diverse soorten adel, gaat de lezing dieper in op het dagelijkse leven van de edellieden en hun personeel. De lezing is gratis, maar inschrijven is verplicht via reservaties.gistel.be. Over lezen gesproken: de tweede editie van Vlaanderen Leest is ook aan het themajaar gekoppeld met een uitgave op 23 april in het park van de Gistelse kerk.

Belevenisbrunch

En in datzelfde park staat op zondag 30 juni een belevenisbrunch gepland met bijhorende animatie. Op 2 juni, 25 augustus en 15 september is er een geleide fietstocht waarbij je kennismaakt met de vele realisaties van gewezen burgemeester en kasteelheer Alfred Ronse. Al fietsend kan je ook alle Gistelse kastelen verkennen tijdens een begeleide tocht op 19 mei, 16 juni en 18 augustus.

Nog op 2 juni kan je ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi beluisteren in abdij Ten Putte. Ook aan kinderen werd gedacht: op zaterdag 22 juni is er een creamiddag in Ten Putte. Het aanbod activiteiten is bijzonder ruim, want zo staat er ook nog yogasessies gepland op de verschillende kasteeldomeinen (1 en 2 juni), tuinconcert en afternoon tea in kasteel Ter Waere (1 september), een nazomerevent in domein Le Bon Séjour (22 september) en nog concerten en expo’s.

Het volledige overzicht kan je raadplegen op reservaties.gistel.be en www.brugseommeland.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier