Onze man verkent het Multimovepad in de Sixtusbossen
Er is niks leuker dan in de herfstmaanden een frisse neus te halen in de buitenlucht. Probeer dat echter maar eens wijs te maken aan je kleuter, die doorgaans de warme gezelligheid van haar zitzak voor de televee verkiest. Met de Multimovepaden valt er nu echter nóg meer te beleven in de natuur, en dat zowel voor jong als oud. Wij verkenden het nieuwe stukje speelbos op de grens van Poperinge en Vleteren.
“De vloer is lava!” En dus bouwden wij tijdens de voorbije weken van thuiswerk en de verlengde herfstvakantie tot vervelens toe hindernissenparcoursen in de living. Van de zetel naar de salontafel en terug: onze 5-jarige kleuter was er de volle tien minuten per dag zoet mee. Nu onze inspiratie samen met de vloer is opgebrand, is het evenwel uitkijken naar uitdagender alternatieven. Multimovepaden to the rescue !
Gezonde vitamientjes
Zo’n Multimovepad is een parcours met natuurlijke, duurzame hindernissen, in het bos of een park. Ideaal om de schermtijd van je koters even in te perken en hen wat buitenspeelvitamientjes mee te geven. Zowel bewegen als de natuur zijn immers goed voor de gezondheid.
De voorbije jaren legden de agentschappen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen al vier dergelijke beweegpaden aan, waarvan ook één in onze provincie. Die laatste vind je in twee aaneensluitende lussen, in de Sixtusbossen en het kasteeldomein van De Lovie in Poperinge. Goed voor samen 4,5 kilometer aan speelplezier, al beperkten wij ons bij onze test tot de kleinste lus van 2 kilometer. Door de coronadrukte sloot De Lovie hun pad immers af tot halverwege januari.
“Voorheen was onze kleuter ervan overtuigd dat je alleen maar kan wandelen in het bos”
Het Multimovepad start aan de openbare parking op de hoek van de Canadaweg en de Leeuwerikstraat. Op het speelpleintje in het zand kan Rachel zich meteen wagen aan een klimnet naar een katrol, om vervolgens naar de evenwichtsbalkjes af te glijden en zo opnieuw omhoog te gaan.
Op de schouders
Wanneer we het bos induiken, ontdekt ze al gauw het verschil tussen ons parket en de modder. Ze komt vast te zitten met haar laarsjes en valt, waardoor ze de rest van het pad grotendeels op mijn schouders aflegt.
Geen uitzondering, zo vermoeden we, wanneer de kikker ons de weg naar de eerste activiteit wijst. De reuzexylofoon met houtblokken uit het bos kun je immers zowel van op de grond als twee meter hoger bespelen. Daartoe moet je wel zelf twee geschikte takken zoeken. Wat verder legt ze ook het klimpalenparcours eerst op mijn schouders af, waardoor het pad ook voor ouders best uitdagend kan zijn. En dan wacht haar de grootste verrassing: een schommel tussen de bomen! Alweer goed nieuws voor ons, die anders het gezeur moeten aanhoren dat je alleen maar kan wandelen in het bos. Bovendien kunnen we met dit originele plaatje ook wat likes scoren op Instagram…
Ideaal redmiddel
Een laatste evenwichtsparcours over een droog grachtje en een mooie klauterconstructie leiden ons terug naar de parking, waar onze beslijkte laarzen aantonen dat we een leuke namiddagwandeling hadden. Zo’n Multimovepad is het ideale redmiddel voor kinderen én ouders die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, hoewel de speeltoestellen voor zich spreken en geen enkele uitleg behoeven. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hier volop ravotten, ontdekken en hun eigen grenzen verleggen, alleen of met vriendjes. Natuurbeleving ten top, met deze speelse uitbreiding van het bos!
Meer info vind je hier .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier