Onvrede bij buurtbewoners Sint-Elooi over aanpassingen aan buslijn 72
Samen met Martin Snauwaert betreuren vele buurtbewoners op Sint-Elooi de beslissing om vijf bushaltes af te schaffen in functie van een halte aan het vaccinatiecentrum. “Dat is niet alleen een probleem voor busgebruikers, maar ook voor de schoolgaande jeugd.” Ook N-VA Zedelgem neemt dit standpunt in.
Op 23 maart maakte het gemeentebestuur bekend dat er op de buslijn 72 Brugge-Loppem-Zedelgem een halte bijkomt. Die halte komt aan het zwembad van Zedelgem, ten voordele van de gebruikers van het vaccinatiecentrum. De halte blijft er tot het einde van de vaccinatieperiode. Een goede zaak, lijkt het. Keerzijde van de medaille is dat er in de plaats vijf haltes tijdelijk geschrapt worden: Zedelgem Groenhove, Station, Hamersvelde, Pierlapont en Merkemveld.
Extra betalen
De vervanghalte voor deze niet-bediende haltes is Zedelgem Groenestraat. En dat is een doorn in het oog voor de bewoners van Sint-Elooi. “ Wij hebben hierdoor geen enkele bushalte meer op onze wijk ”, zucht Martin Snauwaert, bewoner van de Pierlapont. “Onze buurtbewoners geraken dus niet meer in de bib, de Braambeier, in Brugge… Om dan nog maar te zwijgen over onze schoolgaande jeugd die maandag weer opstart. Dat kan toch niet?”
“Het alternatief is een belbus bellen en opstappen op de lijn 74 die langs de Torhoutsesteenweg rijdt”, gaat Martin verder. “Of de trein nemen tot in Brugge en dus extra betalen voor een ticket bovenop ons busabonnement. En hoe moeten onze buurtbewoners in het vaccinatiecentrum geraken? Door helemaal tot aan de Groenestraat te stappen? Er moet toch een andere oplossing mogelijk zijn… Wij moesten deze informatie trouwens in de krant vernemen, al stond die wel op de website van de gemeente. Maar laat ons eerlijk zijn, wie surft er nu dagelijks naar deze website? Het gemeentebestuur had ons op zijn minst kunnen inlichten via een bewonersbrief.”
Te hoge prijs
Ook N-VA Zedelgem betreurt de beslissing om de bushaltes Pierlapont-Merkemveld af te schaffen. “Het is uiteraard positief dat men met buslijn 72 een op- en afstaphalte heeft voorzien om het vaccinatiecentrum vlot te bereiken”, zegt Eddy De Wispelaere, gemeenteraadslid voor N-VA. “Maar de prijs die daarvoor betaald wordt, is groot. Vijf bushaltes schrappen ten koste van één tijdelijke halte staat totaal niet in verhouding. Wij begrijpen de teleurstelling van de bewoners van de Pierlapont helemaal.”
N-VA Zedelgem ging op zoek naar antwoorden. “Volgens de verantwoordelijke schepen Jurgen Dehaemers werd op verzoek van het gemeentebestuur door de gemeentelijke diensten contact opgenomen met De Lijn”, aldus N-VA Zedelgem. “De Lijn zelf was rond halfweg februari niet echt voorstander om een halte te voorzien aan de Groene Meersen. Er was geen enkel voorstel met beschikbaa met de reguliere lijnen om een halte of omleiding te voorzien. Het gemeentebestuur drong verder aan om te bekijken of er echt geen mogelijkheid was om een halte te voorzien. Uiteindelijk kwam het scenario van het nieuw openbaar vervoersnet ter sprake.”
“Andere mensen in de problemen”
“In de toekomst zou er sowieso verandering komen aan lijn 72. Er zou geen reguliere lijn meer rijden tot aan de wijk Pierlapont ”, klinkt het voorts. “Op basis daarvan werd bekeken of er, met het schrappen van die reisweg, nu toch een budgetneutrale halte aan het vaccinatiecentrum kon voorzien worden. Na verder onderzoek door De Lijn werd voorgesteld om lijn 72 niet meer te laten doorrijden tot aan Merkemveld, maar de reisweg te eindigen ter hoogte van de halte Groenestraat. Die halte is gelegen ter hoogte van de Brugsestraat.”
“Overal werd de bereikbaarheid van vaccinatiecentra groots aangekondigd, om een antwoord te bieden op de noden van mensen die de centra moeilijk zouden kunnen bereiken. De oplossing in Zedelgem? Andere mensen in de problemen brengen”, aldus Niko Larock, voorzitter N-VA Zedelgem.
Geen flexibele oplossing
“Wij vragen ons serieus af wat er volgende week zal gebeuren met de jongeren die normaal gebruik maken van buslijn 72 vanuit Merkemveld”, klinkt het bij Niko Larock. “Of alle andere inwoners die gemotiveerd werden om gebruik te maken van het openbaar busvervoer en die nu moeten vaststellen dat de haltes tijdelijk of definitief worden afgeschaft. Het naar voren geschoven alternatief van de belbus vormt ook absoluut geen flexibele oplossing. Deze wordt trouwens eind dit jaar geschrapt. Voor ons is dit dus allesbehalve een goeie oplossing van het gemeentebestuur.”
De buurtbewoners verenigen zich nu in de gesloten Facebookgroep ‘De Leeuw- Groenhove – Merkemveld’. Wie meer info wenst, kan contact opnemen met Martin Snauwaert op 0479 62 78 17.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier