Onthulling zijspanmonument is absoluut hoogtepunt tijdens opening van Gentstraat in Oostrozebeke

Het hoogtepunt van de opening was de officiële huldiging van het zijspanmonument van kunstenaar Koen Verbrugghe. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Na bijna 30 jaar over gesproken te hebben en ongeveer drie jaar aan gewerkt te hebben, is de Gentstraat in Oostrozebeke eindelijk vernieuwd. Daarnaast is er ook een rondpunt aangelegd op de Verre Ginste. Maar het hoogtepunt van de namiddag was de officiële huldiging van het zijspanmonument van kunstenaar Koen Verbrugghe.

De veiligheid van de zwakke weggebruiker en schoolgaande jeugd kan gegarandeerd worden door de vrij liggende fietspaden. En met het nieuwe rondpunt is het kruispunt Gentstraat-Wakkensteenweg definitief van de lijst van zwarte verkeerspunten geschrapt. Het kruispunt gaat van zwart naar goud.

Er is echter veel meer gedaan dan de bovenbouw. Er is een gescheiden riolering aangebracht, ook in enkele zijstraten en alle nutsvoorzieningen werden vernieuwd en ondergronds gebracht. De weggrachten werden aangepakt en er werd ruimte voor groen en infiltratie voorzien, aangevuld met een nieuwe led verlichting.

Het was een werk van lange adem waarbij de weergoden de aannemers niet altijd goed gezind waren. Het is trouwens de derde keer in iets meer dan zes jaar dat er op de Ginste een officiële opening plaatsvindt, na de vernieuwde schoolomgeving in 2018 en de afkoppelingswerken met het vernieuwde kerkplein in 2022.

Zijspanmonument

Het hoogtepunt van de opening was de officiële huldiging van het zijspanmonument van kunstenaar Koen Verbrugghe. Burgemeester Luc Derudder had het over een belangrijk moment hier op de Ginste. “De plaatsing van dit kunstwerk op de rotonde op de verre Ginste is heel belangrijk voor de vele crossers die hier vandaag aanwezig zijn. Op een mooiere en geschiktere plaats om dit monument te onthullen, kunnen we niet staan. Op een boogscheut van de woning van Frits Verbrugghe, de vader van kunstenaar Koen. Frits, de godfather van de cross op de Ginste en de Verre Ginste, die de motorsport groot heeft gemaakt. Oostrozebeke wordt dan ook zeer terecht gezien als het mekka van de motorsport in West-Vlaanderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier