Ontdek Willy’s bloemenparadijs tijdens Open Tuinen Weekend
Op 29 en 30 juni organiseert Landelijke Gilden een nieuwe editie van Open Tuinen Weekend. In Uitkerke kan je de romantische bloementuin van Willy Dewulf bezoeken in de Breeweg.
Kleurrijke bloemenborders, een grote visvijver, verrassende vergezichten: in de tuin van Willy Dewulf (79) raak je niet gauw uitgekeken. “En zeggen dat ik eigenlijk geen groene vingers had”, glimlacht hij. Willy woont sinds 1998 in de Breeweg 33, ‘nevenst de schoaper’. “Ik ben 36 jaar onderwijzer geweest in de Schaapstraat en stond toen op een paar jaar van mijn pensioen. Plots was er dus meer tijd voor hobby’s”, zo vertelt hij. Een van die hobby’s was ‘peuren’ – palingvissen zonder haak. “Een goeie kameraad van mij die altijd mee ging vissen, had thuis een prachtig tuintje. Zo is het bij mij op zeker moment ook gaan kriebelen. Al was dat wel een leerproces: ik had eerst alle kleuren door elkaar gezet omdat ik er niks van kende. ’t Is boereleute, zei de tuinaannemer toen die een kijkje kwam nemen.”
In Willy’s tuintje vind je vandaag ook geen felle eenjarigen meer maar natuurlijke kleuren, die allen rust geven. Al was hij vanwege de zware kleigrond wel beperkt in zijn keuzes. “En ook met de wind en de zoute zeelucht kan je maar beter rekening houden. Japanse esdoorn moet je hier bijvoorbeeld niet zetten, en ook coniferen kunnen er niet goed tegen. Rozen doen het dan wel weer goed. De wind houdt er de ziektes uit, en de klei is ook enorm voedzaam voor de rozen”, klinkt het.
Willy schat dat er minstens zeshonderd soorten in zijn romantische bloementuin te vinden zijn. Het idee daarvoor was gebaseerd op de Engelse cottage garden.
Sociaal contact
“Door de vele glooiingen is niet alles ineens te overzien. Dat zorgt voor een prikkelend effect – een heel ander gevoel dan zo’n strak afgelijnde tuin”, legt hij uit. Willy stelt zijn tuin geregeld open voor bezoekers. “Morgen verwacht ik hier drie volle autobussen. Telkens zo’n dertig à zestig man. Ik vind het leuk om de mensen iets bij te brengen. Da’s wellicht het schoolmeestertje in mij”, knipoogt Willy. Zelf gaat hij ook nog veel naar andere tuinen kijken. “Da’s het boeiende aan die open tuindagen: je doet overal wel ideeën op. En het is daarnaast ook een vorm van sociaal contact. De mensen komen vaak van heinde en verre.”
Zijn tuin onderhouden, doet Willy op eigen tempo. “Ik ben tenslotte geen drie maal zeven meer hé. Ik ben er elke dag een uur of vier mee bezig, maar het resultaat loont: van begin maart tot diep in november heb ik altijd kleur in mijn tuin. En het is goed voor lichaam en geest.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier