“Ons werk voelt steeds als thuis aan”: Bouwmaterialen Deketelaere is al 100 jaar een vaste waarde

Katrien Dhoest, samen met twee van haar drie kinderen, Astrid en Arthur. (foto GST)
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Bouwpunt Deketelaere, al bijna 100 jaar een vaste waarde in de streek voor het leveren van alle bouwmaterialen, kende zijn ontstaan met een café in Zedelgem-centrum. Naast het café was er plaats voor een kolenhandel. Een bloeiende bezigheid voor de familie Deketelaere die al snel ook bouwmaterialen begon te leveren, iets waar ze tot op vandaag nog altijd sterk in zijn.

Bouwpunt Deketelaere is al die tijd een sterk familiebedrijf geweest. Op dit moment wordt de zaak geleid door de weduwe van Piet Deketelaere, Katrien Dhoest (58), met twee van haar drie kinderen, Astrid (31) en Arthur (25).

Geschiedenis

Léon Deketelaere startte 100 jaar geleden als café-uitbater in Zedelgem-centrum. De zaak groeide. Met de aankoop van een vrachtwagen was de stap naar het aanleveren van bouwmaterialen snel gezet. Walter Deketelaere kwam in de zaak en breidde verder uit. Met de overname van de site Dhoore aan de Houtkaai in Brugge kwam er een tweede vestiging bij. Materialen konden daar aangeleverd worden via schip, wat een groot verschil in efficiëntie maakte.

Piet Deketelaere nam later de fakkel over. Hij zorgde voor de overname van Bouwmaterialen Delaere in Ruddervoorde, dat werd omgevormd naar Bouwmaterialen Deketelaere. Met de komst van een splinternieuwe tegeltoonzaal werd alle bedrijvigheid verplaatst van Zedelgem naar Ruddervoorde. Piet overleed op 21 februari.

“Een dag die ons leven drastisch veranderde. Jammer genoeg heeft papa nooit de volledig afgewerkte toonzaal kunnen zien. Het is voor ons drieën een grote aanpassing geweest om de zaak te runnen, aangezien we geen ervaring hadden in de bouwmaterialenwereld. Mama komt uit de bankwereld en mijn zus heeft een diploma rechten op zak. Gelukkig konden we rekenen op de kennis van Pol Deketelaere, de broer van papa, en onze sterke medewerkers om de zaak verder te laten groeien”, weet Arthur erbij te vertellen. Hijzelf was 18 jaar toen hij in het familiebedrijf kwam werken.

“Ik ben eigenlijk opgegroeid met bouwmaterialen Deketelaere. Ik heb nooit een vaste job gehad in een andere werksfeer. Het is leuk om in een familiale sfeer te werken. Het voelt als thuis aan. We hebben onze eigen verantwoordelijkheden en trekken samen aan hetzelfde zeil. Zo is Astrid verantwoordelijk voor onze tegel- en parketafdeling, mama is verantwoordelijk voor de boekhouding en ikzelf voor de afdeling bouwmaterialen. Het voordeel is wel dat we elke middag samen onze lunch nuttigen en de tijd hebben om wat bij te kletsen over van alles en nog wat”, vertelt Arthur.

Sterke evolutie

Bouwmaterialen Deketelaere heeft ook een sterke evolutie meegemaakt in de manier van werken. Vroeger gebeurde alles met de hand en werden stenen gekipt op de werf. “Ondenkbaar als je de autolaadkranen en vrachtwagens van vandaag ziet. Alles moet snel gaan en daarop moeten we kunnen inspelen. We merken dat mensen minder willen shoppen en op zoek zijn naar een partner die het one-stop-shop verhaal kan aanbieden”, aldus Arthur.

Dit is wat Deketelaere ook wil tonen tijdens de opendeurdag dit weekend. Hun tegeltoonzaal kreeg vorige maand een volledige facelift met meer leefboxen en ruimere vloervlakken met voor elke bezoeker een geschenk. Iedereen krijgt ook een hapje en drankje.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier