Ons Tehuis krijgt 4.085 euro voor Friluftsliv

We zien links Anthony Vanderstraeten en rechts Maxim Vermeeren, begeleiders van de module Trekker van Vereniging Ons Tehuis. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dankzij Hart voor West-Vlaanderen kunnen zes kwetsbare jongeren met de module Trekker van Vereniging Ons Tehuis deze zomer naar Zweden voor ‘Friluftsliv’. “Dat staat voor ‘het vrije leven in de buitenlucht’ om in verbinding te staan met de natuur en zichzelf”, zeggen begeleiders Maxim Vermeeren en Anthony Vanderstraeten.

Met ‘Een Hart voor West-Vlaanderen’ steunt het Streekfonds West-Vlaanderen projecten van organisaties en verenigingen die zich inzetten voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in West-Vlaanderen. Vereniging Ons Tehuis diende het project ‘Friluftsliv’ in en ontving een ondersteuning van 4.085 euro.

“Friluftsliv is Zweeds voor ‘het vrije leven in de buitenlucht”, legt begeleider Maxim Vermeeren uit. “Op vrijdag 19 juli zullen we voor acht dagen naar Zweden reizen, waar we een vijfdaagse kanotocht doen met zes jongeren die een link hebben met hulpverlening. Op die manier halen we de jongeren eens weg uit hun dagdagelijkse situatie, waar ze weinig gestimuleerd worden om echt tot actie over te gaan. Ze zitten heel vaak binnen, zijn bezig met sociale media en hun smartphone.”

Ervaringsleren

Maxim is samen met Anthony Vanderstraeten begeleider in de module Trekker van VOT. “Dat is een dienst die we drie jaar geleden hebben opgericht en die sinds begin dit jaar erkend is als ondersteunende module in de bijzondere jeugdzorg”, gaat Maxim voort. “Wij zijn vooral bezig met het ervaringsleren. Dat betekent dat we onze deelnemers in een bepaalde situatie brengen buiten het dagdagelijkse en doen nadenken over hun eigen handelen.”

“We richten ons op jongeren waar de gewone begeleiding niet meer verder raakt”, zegt Anthony Vanderstraeten. “Door inzicht bij te brengen over hoe ze zaken oplossen en aanpakken, proberen we de patronen waar ze blijven in vastlopen zichtbaar te krijgen. Als we dat bereiken is dat al een grote stap. In een tweede stap proberen we die patronen te wijzigen. De natuur is onze partner om die gasten zover te krijgen.”

“De natuur is onze partner om onze jongeren te helpen”

“Zweden is bijna de dichtste wildernis die we hebben in Europa. We zijn dan ook zeer dankbaar voor deze kans. Zonder extra middelen kunnen we dat niet doen. In onze sector hebben we geen werkingsmiddelen om dergelijke tochten te organiseren. Er is nochtans heel veel nood aan”, besluit Maxim.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier