Waregem scherpt band met Rwanda aan: kleuters verkennen land via educatieve koffer

De kinderen leren alle aspecten van Rwanda kennen. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Samen met Casa Blanca vzw ontwikkelde de Waregemse stedelijke dienst lokaal mondiaal beleid een educatieve kleuterkoffer over Rwanda. Basisscholen en verenigingen in en rond Waregem kunnen die koffer gratis gebruiken om het Afrikaanse land te ontdekken.

Stad Waregem heeft al jaren een unieke band met het Afrikaanse Rwanda. De vriendschap ontstond 30 jaar geleden in Ngarama, een dorpje in het noordoosten van het land, waar enkele Waregemnaren besloten om de lokale bevolking te ondersteunen.

Daarnaast bestaat er al jarenlang een stedenband met het Rwandese Gatsibo. “We dragen Rwanda al vele jaren een warm hart toe”, vertelt schepen van Mondiaal Beleid Jo Neirynck (CD&V). “En dat geven we graag mee aan de allerjongsten.”

Beleving

Samen met Casa Blanca vzw onderzocht de dienst lokaal mondiaal beleid hoe ze kleuters kunnen laten kennismaken met het land. Casa Blanca is een organisatie met een pak knowhow over cultuureducatie en kunst- en erfgoedbeleving.

Voor hun educatieve projecten werken ze nauw samen met lokale experten die voorwerpen, stoffen en kennis over de cultuur aanleveren. Na de samenwerking werd er een unieke, educatieve kleuterkoffer ontwikkeld.

Primeur

Het project werd voorgesteld in de Stedelijke Basisschool van Beveren-Leie. Daar kregen de kinderen van de derde kleuterklas de primeur om Rwanda te ontdekken. “Via de koffer kunnen kleuters elke dag van de week naar Rwanda reizen. Dat is het concept”, vertelt schepen Neirynck.

“Tijdens de reis ontmoet het hoofdpersonage Lena elke dag een nieuwe inwoner. Die laten haar verschillende trekpleisters van het land zien en dompelen haar onder in de lokale cultuur, tradities en gebruiken. Op die manier leren de kinderen spelenderwijs iets bij over het land van de duizend heuvels en een maatschappij die mijlenver weg ligt.”

De stem van Lena leidt de kleuters rond op de grote landkaart waar ze bijleren over koffie, bananenplantages, gorilla’s, vulkanen, het Kivumeer, kleurrijke prints, kunstwerkjes van koeienmest, en de Hutu’s en Tutsi’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier