Onlangs werden de eerste tegels van de speelplaats van de Vrije Centrumschool aan het Toyeplein verwijderd. In de paasvakantie begint de eigenlijke heraanleg. Hiervoor kreeg de school een subsidie van de Vlaamse overheid van niet minder dan 200.000 euro.
Het waren trotse directeurs, Karolien Van Loosveldt en Bart Opsomer, die de officiële ‘eerste tegelwip’ mochten inleiden. “Dit is de start van het project ‘Natuur in school’ wat wij omdoopten tot ‘Verbindend Groene School Maken’. Bedoeling is om te komen tot heringerichte speelplaatsen waar ontmoeten, spel, natuur en leren, centraal staan”, klonk het.
De eerste plannen om de speelplaatsen aan te pakken dateren al van 2017. “De betonnen speelplaatsen van onze typische centrumscholen in een verstedelijkte kern, volstonden niet meer om te beantwoorden aan de verwachtingen van een hedendaagse school. Speelplaatsen moeten voldoende en gevarieerde spel- en sportkansen bieden, mogelijkheden tot ontmoeting en rustplekken in een overprikkelde wereld. Bovendien moeten ze bij steeds vaker voorkomende warme dagen plaats bieden om de klas naar buiten te brengen. Daarnaast is het belangrijk de natuur in de school te brengen om erover te leren”, vertelt Bart Opsomer.
Bescheiden begin
Daarom werd een werkgroep ‘Pimp-je-speelplaats’ opgericht om een visie te ontwikkelen en een plan van aanpak uit te werken. “Van bij het begin hebben we onze actieve ouderraad erbij betrokken en gingen we in dialoog met de kinderen in het schoolparlement. In de periode 2019-2020 kozen we ervoor op iedere speelplaats enkele bomen te planten, geveltuinen aan te leggen en banken te voorzien. We pakten het bescheiden aan omdat onze financiële middelen beperkt waren”, vult Karolien Van Loosveldt aan.
Later veranderde men van tactiek. “Het werd de bedoeling om jaar per jaar één van onze vijf speelplaatsen grondiger aan te pakken. Eerst creëerden we met een bescheiden subsidie van de Vlaamse overheid op het Plein een speelplein dat ook tijdens het weekend en in de schoolvakanties opengesteld kan worden voor de Zwevegemse kinderen. Daarna pakten we de Deerlijkstraat aan. We legden een groenzone aan en plaatsten een tuinhuis om spelmateriaal en leesboeken in op te bergen. Op de benedenspeelplaats werkten we onder andere een klimparcours uit, plantten we bijkomende bomen en een druivelaar. In de kleuterschool werd het grasveld grondig aangepakt door onze ouderraad”, aldus Bart. De bovenspeelplaats moest het volgende project worden.
In juni 2023 lanceerde de Vlaamse overheid, departement Omgeving, een oproep om een project voor ‘Meer natuur in je school’ in te dienen. “Samen met onze ouderraad en onder leiding van onze projecttrekker Wim Vandezande, zagen we onze kans om de ontbrekende maar broodnodige centen binnen te halen. Tussen de de beslommeringen aan het einde en het begin van het schooljaar door, staken we de koppen bij elkaar om een goed dossier op te maken. We dachten over klimaatadapterende maatregelen, biodiversiteit en de educatieve meerwaarde. We kregen hierbij hulp van de firma Desauw.”
Geslaagd
Ze haalden de deadline en voldaan stuurden ze de plannen door. Daarna was het spannend afwachten, maar uiteindelijk werden de inspanningen beloond en kreeg men van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid het maximale subsidiebedrag van 200.000 euro.
Paasvakantie
De eerste tegels konden dus ‘gewipt’ worden. Deze eer was voor Hans Vantieghem, voorzitter van het schoolbestuur De Brug, en schepen van Onderwijs Isabelle Degezelle. Vrij vlot werden de gepimpte tegels uitgebroken. Daarna gingen onderwijzers en leden van de ouderraad aan de slag om de deze site volledig tegelvrij te maken zodat de firma Desauw in de paasvakantie de werken kan aanvatten. “In de zomervakantie wordt dan de speelplaats in de Deerlijkstraat aangepakt. De benedenspeelplaats op het Toyeplein is gepland voor 2025”, besluit Bart Opsomer. (GJZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier