Een maand na de start van het nieuwe schooljaar werd de herstructurering in de vrije basisschool Immaculata en de afdelingen van de Sint-Pietersschool feestelijk gevierd. Voor de leerlingen brengt dit vooral veranderingen met zich mee in de positieve zin. Al sluit het Marktschooltje wel definitief de deuren.
In 2020 legden de schoolbesturen de basis voor een grote herstructurering van de vijf vestigingsplaatsen in De Panne en Adinkerke. Het was een moeilijke beslissing om het Marktschooltje in de Meeuwenlaan tegen eind 2024 te sluiten en met de opbrengst van die verkoop flink te investeren in de verbouwing en/of vernieuwing van de overige vier vestigingen.
De Vrije Basisschool Immaculata en de afdelingen van de Sint-Pietersschool sloegen met deze vernieuwingen de weg in naar een duurzame schooltoekomst voor de kinderen van De Panne en Adinkerke.
Verhuis en werken
Door de geplande sluiting van het Marktschooltje, verhuisden leerkrachten van het eerste en tweede leerjaar in de Sint-Pietersschool en in de Marktschool naar de centrumschool in de Ernest d’Arripelaan. In februari 2023 startten hier werken voor onder meer extra klaslokalen, een nieuwe administratieve vleugel, een vernieuwde speelplaats, een sanitair blok en een vlot toegankelijke kelder als fietsenbergplaats.
Mieke Geldof, directeur van de lagere school van het Immaculata-Instituut: “De reorganisatie in de vzw Immaculata-Instituut verliep met zeer grote inspanningen. Door de verkoop van de Marktschool werd het mogelijk om een nieuw lesblok te bouwen en een kleuterschool van kop tot teen te renoveren.”
Buitenklas
“De werkzaamheden zijn gestart februari 2023 en op 1 september 2024 konden we onze intrek nemen in de nieuwe lokalen. Wat is er allemaal nieuw? Een administratieve blok met ruimte voor de administratieve medewerkers, EHBO-lokaal/beleidsondersteuning, vergaderzaal Zenobie (naar de oprichtster van onze school) en een bureau voor de directeur.”
“Daarnaast een nieuw sanitair blok, een ondergrondse fietsenstalling, vier klaslokalen, een zorglokaal en ook een nieuwe leraarskamer.”
“Maar de trots van onze school is toch onze fantastische speelplaats met buitenklas. De leerkrachten bewezen opnieuw dat ze beschikken over een enorme veerkracht. De afgelopen zomervakantie hebben ze met man en macht gewerkt om alles te verhuizen en in de richten. Een pluim op hun hoed is zeker verdiend.”
Spelenderwijs leren
Trees Gheysen, directeur van de Sint-Pietersschool met twee kleuterscholen in De Panne en een basisschool in Adinkerke: “De Sint-Pietersschool in de Duinenstraat in De Panne wordt een innovatieve, moderne en kleutervriendelijke school, waar spelenderwijs leren centraal staat.”
“Om deze school klaar te maken voor de toekomst is geïnvesteerd in een grondige, duurzame renovatie van het bestaande gebouw. De ruime lichtrijke lokalen en de structuur waren volgens de architecten immers uitstekend, maar waren aan vernieuwing en modernisering toe.”
“Zo werd er overeengekomen om te investeren in nieuw sanitair, aangepast aan kleuters, met onder meer een douche. Ook de elektriciteit is vernieuwd en energiebesparende aanpassingen werden uitgevoerd, om aan de huidige normen te voldoen. Bij de werken, die begonnen zijn in augustus vorig jaar, werd het comfort niet uit het oog verloren.”
“De nieuwe schuifdeur laat toe om flexibel gebruik te maken van de ruime, lichtrijke lokalen. Voortaan kunnen de kleuters nu rechtstreeks vanuit de klas naar de groene voortuin die aan de lokalen grenst. Verder is er een gloednieuwe turnzaal en werd de speelplaats vernieuwd. De speelzone werd verder uitgebreid met een zandbak en speeltoestellen. Ten slotte is ook de bureau in een nieuw jasje gestoken om voor een vlot onthaal te zorgen.”
Het Oosthoekschooltje
“Vanaf 1 september werd ook het Oosthoekschooltje, de kleuterschool te midden van het groen en de duinen in de Noorddreef, onderdeel van de Sint-Pietersschool. Hoewel het hier gaat om een nog vrij recent gebouw, werd dit ook onder handen genomen met enkele kleine opfrissingswerken, waaronder nieuwe, automatische Velux-ramen.”
“In Adinkerke kocht het schoolbestuur ’t Libelleke, het voormalige kloostergebouw en parochiehuis vlak naast de school. Dit pand zal in 2025 verbouwd worden tot een administratief onthaal met leraarskamer. De bovenverdieping zal creatief worden ingericht met een muzisch lokaal, een zorglokaal en een ruim ICT-lokaal. In de toekomst zullen verenigingen het gebouw nog altijd kunnen gebruiken.”
Openingsfeest
Tijdens het officiële openingsfeest waren heel wat oude schoolcollega’s en voormalige schooldirecteurs uitgenodigd, en die waren flink onder de indruk. Kleuterjuffen Ingrid Hoste en Mona Ceron toonden hen hun gloednieuwe lokaal, met een onthaal- en speelruimte, een ruimte voor stille denkactiviteiten en een knutselzone.
“Wat een verandering sinds mijn tijd”, besloot Roger Lowagie (84). “Ik ben in 1964 gestart als leerkracht in het lager secundair onderwijs in het toen nieuwe Sint-Pieterscollege in de Duinenstraat, dat initieel deel uitmaakte van het College Veurne.”
“In de jaren 1970-1975 werd de stap gezet naar gemengd secundair onderwijs en drong zich een schaalvergroting op. Ik heb biologie- en wiskundeles gegeven en werd later directeur. In 2000 ging ik met pensioen.”
(MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier