Voorleeswandeling zorgt voor extra leesplezier in Anzegemse VBS De Blokkentoren: “Voorlezen maakt écht een verschil”

De 22 kinderen uit het derde leerjaar met juf Leonie Callewier aan de start van de voorleeswandeling ‘Het land van de grote woordfabriek’. (foto GV)
Gerda Verbeke

Deze week is het Voorleesweek en wordt iedereen opgeroepen om elke dag minstens een kwartier voor te lezen. In VBS De Blokkentoren op de Heirweg wordt er geopteerd voor een voorleeswandeling.

“Door de toenemende coronabesmettingen en de verscherpte maatregelen kunnen we geen ouders of grootouders naar school halen, wat initieel de bedoeling was”, zegt directeur Marijke Decrop. “Daarom hebben we het over een andere boeg gegooid via een voorleeswandeling. We selecteerden twee toffe prentenboeken die elk op een andere route in deeltjes uithangen aan de ramen van bewoners van de Heirweg. Met behulp van een plan kunnen de leerlingen de voorleesroute volgen.”

Leesplezier

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De Voorleesweek is een initiatief van ‘Iedereen Leest’, gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen. “Tijdens de Voorleesweek zetten we het belang én het plezier van voorlezen in de kijker”, aldus de initiatiefnemers. “Tijdens de campagneweek roepen we iedereen op om elke dag (minstens) een kwartier voor te lezen omdat thuis voorlezen écht een verschil maakt. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen in de eerste plaats een fijn moment is om samen met je (klein)kinderen te delen en iets wat de kinderen over het algemeen leuk vinden.”

Mooie prenten

“Via een voorleeswandeling volgen de leerlingen per klas een route”, vertelt leerkracht derde leerjaar Leonie Callewier (25). “Voor de kleuters stippelden we een parcours uit op het schooldomein met het voorleesboek ‘Zoeperman’ van Tine Mortier. De route voor het eerste tot en met derde leerjaar van 2,7 kilometer start aan de Roterijstraat en loopt vervolgens via de Schaagstraat, Koekuitweg, Stientjesstraat, Klokketuin en de Vichtsesteenweg aan de hand van ‘Het land van de grote woordfabriek’ van Agnès de Lestrade en Valeria Docampo.”

“Het traject van 4,2 kilometer voor de bovenbouw gaat langs de Schaagstraat, Diepgrondstraat, Razenheedstraat, Stientjesstraat, Bloeistraat, Lange Winterstraat, Vichtsesteenweg en de Roterijstraat. Het prachtig geïllustreerde boek ‘Eén miljoen vlinders’ van Edward van de Vendel is hier de leidraad. We kozen bewust voor prentenboeken omdat het een meerwaarde is om ook een mooie prent te kunnen zien.”

De prenten hangen uit aan ramen van huizen van leerlingen en leerkrachten die op de route wonen. Tijdens de wandeling, die ongeveer een uur duurt, lezen de leerkrachten het verhaal voor of lezen de leerlingen het zelf. Charles Moerenhout (8) woont op het traject in de Stientjesstraat. “Bij mij thuis hangen er prenten met de tekst uit aan het raam”, aldus Charles. “Ik kreeg dit mee van mijn juffrouw en mijn papa hing het uit. Ik vind het leuk dat de klassen aan ons raam passeren.”

Enthousiaste kinderen

“Ik vind het heel leuk om de wandeling te doen met de hele klas waarbij onze juf voorleest”, vertelt Laurence Tubaert (8) enthousiast. “Zelf lees ik heel graag.” Laure Syx (8) vertelt dat ze de prenten heel mooi vindt en dat je kan zien dat het een verhaal is uit een andere tijd.

“Hierdoor ga ik lezen nòg leuker vinden”, vult Berre D’hondt (8) aan. “Ik lees soms graag, vooral als ik me verveel. De prenten maken dit verhaal extra leuk en ook dat we echt uit de schoolpoort gaan.” Femke Jacobs (8) noemt zichzelf een echte boekenwurm en leest thuis veel. “Ik ben blij dat onze juf zo goede ideeën heeft en ben benieuwd wat we dit jaar nog gaan doen.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier