De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloont de Veurnse vrije basisscholen De Droomvlieger en Vliegerboom met een zilveren ‘Verkeer op School’-medaille om hun inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie.
Dit jaar reikt de VSV 42 briljanten, 175 gouden, 244 zilveren, 607 bronzen en 22 kleutermedailles uit, goed voor 1.090 medailles in totaal. 2363 basisscholen namen deel aan minstens één VSV-initiatief afgelopen schooljaar. Samen met veel andere scholen zetten ook de Droomvlieger in Veurne en de Vliegerboom in Bulskamp de schouders onder veilig verkeer.
Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken voor hun inzet op het vlak van verkeerseducatie. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas.
Praktijkgericht
Precies omdat het hele schoolteam van de Droomvlieger en de Vliegerboom de kaart trekt van praktijkgerichte verkeerseducatie verdienen ze een zilveren medaille om aan de schoolpoort op te hangen. Deze medaille is een erkenning voor hun praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen. Op de schoolwebsite kunnen ze pronken met deze digitale medaille en ze krijgen mooie beloningen om de verkeerswerking op school te ondersteunen.
Schooldirecteur Marieke Stubbe: “Wij vinden verkeerseducatie enorm belangrijk en met de prachtige lesonderwerpen en educatie vanuit VSV is het ook aantrekkelijk materiaal om te gebruiken. We streven naar het goed omzetten van de beoogde verkeersdoelen in de dagelijkse praktijk. Daarbij is er ook een goede samenwerking met Politiezone Spoorkin, waarbij we deelnemen aan de activiteiten die zij aanbieden.”
Brevetten
Deelnemen aan een VSV-initiatief levert een school telkens 1 punt op. Voorbeelden van zulke initiatieven zijn educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (Voetgangersbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Voetgangersexamen) en fietsen (Loopfietsbrevetten, Fietsbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Fietsexamen). De Grote Verkeerstoets is bedoeld om de verkeerskennis en risicoherkenning van de leerlingen te testen. Helm Op Fluo Top motiveert kinderen om tijdens de donkere maanden hun fluohesje te dragen en een fietshelm op te zetten. Scholen kunnen ook punten verdienen door hun werkgroep verkeer te registreren en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte opleidingen. Drie punten leveren een bronzen medaille op, zes punten een zilveren, negen punten een gouden en twaalf punten een briljanten medaille.
Info: www.verkeeropschool.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier