Vijf miljoen euro voor 21 West-Vlaamse schoolbouwprojecten, waarvan bijna twee miljoen naar Emelgemse basisschool gaat

De Emelgemse basisschool krijgt een grondige make-over, mee gefinancierd dankzij een subsidie van 1,9 miljoen euro.
De Emelgemse basisschool krijgt een grondige make-over, mee gefinancierd dankzij een subsidie van 1,9 miljoen euro.
Wouter Vander Stricht

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts brengt op het eind van het schooljaar 2020-2021 af goed nieuws voor heel wat scholen. 21 West-Vlaamse scholenbouwprojecten zullen met bijna 5 miljoen euro hun schoolinfrastructuur kunnen renoveren en moderniseren. “Honderden leerlingen zullen kunnen gebruik maken van gloednieuwe infrastructuur in West-Vlaanderen”, zegt Weyts. “Ook tijdens de zomervakantie wordt hard gewerkt om bij aanvang van het schooljaar de kinderen voldoende leer- en speelruimte te bieden.”

Deze financiële steun kunnen schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op drie miljard euro staan. Een investering die de grootste noden binnen voornamelijk het secundair onderwijs moet ledigen.

Vlaanderen investeert in de laatste maand van het schooljaar via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) bijna 32 miljoen euro in bijna 100 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. In totaal zullen met enkel de nieuwbouwprojecten 12.000 leerlingen gebruik kunnen maken van gloednieuwe schoolinfrastructuur.

Bijna twee miljoen euro naar Emelgemse basisschool

Vijf miljoen euro is bestemd voor West-Vlaanderen. Vrije Basisschool Prizma Sint-Pieter in Emelgem (Izegem) kan rekenen op 1,9 miljoen euro voor het slopen van een bestaand gebouw en het optrekken van een nieuw schoolgebouw met vier klassen, refter en sportzaal voor 259 leerlingen. Ook de renovatie van de vleugel van het hoofdgebouw voor administratieve functies en extra klaslokaal, het maken van een doorsteek langs de straat i.f.v de brandveiligheid en toegankelijkheid en de heraanleg van de speelplaats en groenaanleg behoren tot het bouwprogramma.

In Ieper realiseert Vrije Basisschool Capucienen met 994.600 euro voor 240 leerlingen brandveiligheidswerken, de verbouwing tot berging en lerarenkamer van gebouw A, de afbraak van gebouw B, een nieuwbouw tussen gebouwen A en C met eetzaal en sanitaire voorzieningen, een nieuwe overdekte speelplaats en renovatiewerken aan gebouwen D en E.

Vrije Basisschool Kouterkind in Merkem (Houthulst) kan met 597.600 euro verbouwingswerken uitvoeren aan het schoolgebouw en de turnzaal van het lager onderwijs en de speelplaats van de kleuters vernieuwen.

Ook deze scholen krijgen Vlaamse centen voor verbouwingen

* VBS De Libel , Beveren-Aan-Den-IJzer (Alveringem), 45.106 euro, omschakelen van stookolie naar en vervangen ramen stooklokaal.

* Heilige Kindsheid, Ardooie , 86.061 euro, relighting en aanbrengen akoestische plafonds in klaslokalen.

* Ter Groene Poorte , Brugge, (Spoorwegstraat) 87.190 euro, vernieuwen hoogspanningscabine

* Ter Groene Poorte, Brugge (Groene-Poortdreef), 148.215 euro, verbouwing keuken

* Hotel- en Toerismeschool Spermalie, Brugge , 11.650 euro, vernieuwing branddetectie

* Immaculata secundair en vrije basisschool, Brugge , 43.339 euro, verhoging subsidie werken na aankoop

* VBS Westouter, Heuvelland , 42.802 euro, verhoging subsidies nieuwbouw en renovatiewerken

* VBS Lyceum Heilige Familie, Ieper, 193.170 euro, vervanging buitenschrijnwerk, vernieuwen afdak en speelplaatsmuur

* VBS De Loopbrug Zerkegem-Snellegem, Jabbeke, 15.257 euro, verhoging subsidie nieuwbouw en verbouwingswerken

* VBS DE Klimtoren, Jabbeke, 101.828 euro, vervangen enkel glas naar energiezuinige ramen, waterdicht maken van onderhoudslokalen, vernieuwing sanitair

* RHIZO 3, Kortrijk, 128.987 euro, verhoging subsidies heropbouw sporthal na torenkraanongeval

* VBS Blijdhove, Menen, 27.347 euro, verhoging subsidies nieuwbouw

* VBS Stella Maris, Nieuwpoort, 101.484 euro, verbouwingswerken

* VBS Heilige Familie, Oudenburg , 11.220 euro, asbestverwijdering

* Centrum voor Basiseducatie Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Kortrijk, 33.198 euro, verhoging subsidie na aankoop van kantoorgebouw

* VBS Arkorum, De Bever, Roeselare, 111.926 euro, asbestsanering

* Regina Pacis, Tielt, 86.564 euro, dak- en schrijnwerken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier