Vijf leerkrachten doen opnieuw vrijwilligerswerk in Ivoorkust: “Ze noemen ons Les Blanches”
Vijf leerkrachten gaan in de paasvakantie naar de Ivoorkust in Afrika om daar de klaslokalen te schilderen. Het is de derde keer dat de groep naar het kustdorp Assouindé gaat.
Voor Martine Goethals (59, Lichtervelde), Evelien Dreser (Koekelare) en Elien Demedts (29, Meulebeke) is het de derde keer dat ze naar Assouindé gaan. “Voor ons was de schok indertijd tamelijk groot, er waren geen foto’s of beeldmateriaal voorhanden die ons erop konden voorbereiden. We leerden dit project kennen door een oud-collega”, vertellen de drie.
“Mij viel de eerste keer vooral de grote berg plastic op aan het strand”, zegt Eldjarm Demulder (61, Jabbeke). Zij gaat voor de tweede keer mee. “Het is een totaal andere wereld, kinderen doen er gewoon hun behoefte op het strand, ze wonen er allemaal in hutjes. Iedereen zou er eens naartoe moeten gaan, het werkt heel ontnuchterend.” “We komen soms kindjes tegen die nog nooit een witte mens hebben gezien. Dan wrijven ze over onze arm om het wit weg te vegen. Ze noemen ons Les Blanches”, zegt Evelien.
Meenemen in de lessen
Voor Emma Bogaert (27, Torhout) is het de eerste keer dat ze meegaat naar de Ivoorkust. “Schrik voor de confrontatie heb ik niet, in tegenstelling tot de andere heb ik wel foto’s gezien en verhalen gehoord. Ik heb daarnaast al veel gereisd en gezien. Ik wil vooral de bagage uit hun leven die ik daar verzamel, gebruiken in de lessen.”
“Wij geven dat achteraf mee in de lessen,” beamen Evelien en Eldjarm. “In godsdienst en zedenleer komt dit aan bod, we vinden het belangrijk dat de kinderen hier weten hoe het elders is. Het is superverrijkend om bij de terugkomst opnieuw les te geven.”
“We gaan in de paasvakantie omdat het regenseizoen in de zomervakantie valt”, zegt Martine. “Het is er momenteel 32 graden.” De vijf leerkrachten gaan er om te werken in het schooltje. “Wij schilderen de klaslokalen, er gaat een koppel uit Wingene mee waarvan de man helpt met metselen. Zijn echtgenote gaat mee om schooluniformen te naaien en het naaien aan te leren aan de vrouwen daar”, zegt Martine. “We nemen extra valiezen mee met schoolspullen, kinderkledij, voetbalschoenen en -kleren, babygerief, zeepjes en shampoo. Die verdelen we daar. Het geeft emotioneel veel voldoening als je die spullen kan uitdelen en achterlaten.”
Om geld in te zamelen, organiseren ze een truffelverkoop. “We vragen 12 euro voor 500 gram. Maar losse financiële bijdrages zijn uiteraard ook welkom”, vertelt Emma. “Het ingezamelde bedrag wordt volledig gebruikt ter financiering van projecten in het schooltje. De eerste keer hebben we het dak van de nieuwe refter gesponsord. In de school is er meer instroom van kinderen, waardoor er extra klaslokalen werden gebouwd. Extra kinderen betekent ook extra toiletten. Dit jaar zamelen we geld in voor toiletten en meer voorzieningen voor stromend water. In één leslokaal zitten dikwijls 80 leerlingen, nu worden die gesplitst in tweemaal 40, wat nog altijd een groot aantal is.”
Cultuur opsnuiven
Het verblijf en de tickets naar de bestemming bekostigen ze alle vijf zelf. “Al het geld dat we inzamelen, gaat volledig naar het schooltje. Het is niet zo dat we die twee weken heel de tijd druk aan het werk zijn. We nemen wat tijd om de omgeving te bezichtigen. De school ligt aan het strand, en ons hotel is er vlakbij. Het is een lowbudgethotel met alle basiscomfort en gezonde voeding. Het is een combinatie tussen relaxen en werken.” Zo wonen ze zelf een les bij of geven er zelf één. “Het verschil met hier kan niet groter zijn, de potloden zijn stompjes, de boeken die ze gebruiken hangen nog amper met de kaft samen”, zegt Eldjarm.
“We brengen een bezoek aan een ziekenhuis en materniteit. Na een bevalling moeten de vrouwen daar onmiddellijk naar huis, voor sommigen is dat twee uur stappen”, legt Elien de schrijnende toestand uit. “We bezoeken ook de plantages. We hebben een taxichauffeur die ons overal rondrijdt. Een beetje onze eigen bodyguard, wat wel een veilig gevoel geeft.”
Voor de truffelverkoop of een losse financiële bijdrage mag er contact opgenomen worden met Emma Bogaert (0478 04 55 13).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier