Vanaf 1 september mag er in Oostende niet meer gerookt worden in de buurt van scholen

Vlnr. Bart Plasschaert, Pascale Sibiet, Louise Van Collie, Stijn Van Assche en Natacha Waldmann. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op de Werelddag zonder Tabak kondigde de stad aan dat ze een tandje bijsteekt en vanaf 1 september alle schoolomgevingen rookvrij maakt, 4 maanden vroeger dan de nationale wetgeving van kracht wordt.

“We willen dat kinderen zo min mogelijk in contact komen met rokende mensen”, zeggen jeugdschepen Bart Plasschaert (CD&V) en onderwijsschepen Natacha Waldmann. “Vanaf 2025 is het verboden om te roken op speelpleinen, sportterreinen en aan de in- en uitgangen van gebouwen waar veel kinderen komen zoals bibliotheken of scholen. Ook in attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen geldt vanaf dan een rookverbod”, duidt Pascale Sibiet, coördinator Gezondheid van de stad Oostende. “En dat is wordt heel concreet omschreven. In een straal van 10 meter rond alle in- en uitgangen van scholen mag men vanaf 2025 niet meer roken. Maatregelen invoeren halverwege een schooljaar is niet praktisch en daarom steken we nu een tandje bij om dat al tegen 1 september in te voeren. Al de helft van de scholen zegde nu toe en tegen 1 september hopen we alle 50 schoolomgevingen te voorzien van borden. De voorsprong van 4 maanden kan gebruikt worden om ouders te sensibiliseren.”

Louise Van Collie (Lokaal GezondheidsOverleg Oostende-Brugge): “Alle scholen gaven aan dat ze willen meewerken. Voor bepaalde scholen is dat eenvoudiger omdat ze zelf een afgebakend schoolterrein hebben. Voor andere scholen komen er borden in de omgeving.” Schooldirecteur Stijn Van Assche (vrije basisschool Zano): “In de school is er een rookverbod, maar dat geldt ook voor een feest of het gebruik van zalen. De uitbreiding naar de omgeving is een goede zaak. Al stellen zich bij Zano weinig problemen wat dat betreft. Als ouders of grootouders toch roken zullen we hen daarop aanspreken, maar we denken dat de campagne voldoende effect zal hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier