Symbolische eerste steen gelegd van onderwijscampus Kappaert in Zwevegem

Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Onder een stralende lentezon werd maandagnamiddag de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe gebouwen voor de onderwijs- en vrijetijdscampus Kappaert. Het project kost 9,3 miljoen euro waarvan ruim 6 miljoen subsidies. In het voorjaar 2025 moet de campus gebruiksklaar zijn.

“Deze campus is een ware parel in Vlaanderen, omdat hij een unieke mix is van buitengewoon en regulier onderwijs, kunstonderwijs en vrijetijdsactiviteiten. Hier staat de jeugd centraal. De jongeren kunnen deelnemen aan zowel kwalitatief onderwijs als creatieve en plezierige vrijetijdsbesteding”, begon Isabelle Degezelle, schepen van Jeugd, Kinderopvang en Onderwijs.

Samenwerken

De nieuwe gebouwen moeten in de toekomst plaats bieden aan de Klim-Op, school voor buitengewoon lager onderwijs, die momenteel 135 leerlingen telt en naar verwachting zal groeien tot 165 leerlingen. “De kracht van deze campus ligt in de samenwerking en complementariteit van verschillende activiteiten, wat leidt tot een optimaal gebruik van de faciliteiten. Zo centraliseren we ook onze gemeentelijke vakantiewerking en naschoolse kinderopvang op deze campus, waar tijdens de vakanties zo’n 250 tot 300 kinderen en jongeren kunnen genieten van diverse activiteiten, en waar op woensdagnamiddagen ruimte is voor ongeveer 75 kinderen in de kinderopvang. Ook ons gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs voor ongeveer 900 jongeren en 120 volwassenen komt naar deze campus.”

Momenteel vinden lessen op verschillende locaties plaats in accommodaties die niet langer voldoen aan de behoeften van modern kunstonderwijs. Een DBFMO-project is momenteel in uitvoering, waardoor naast het gebruik van deze bouwfase er nog een tweede fase op deze campus komt, ook met Agion-subsidies voor het kunstonderwijs.

De huidige fase zal zo’n 9,3 miljoen euro kosten, waarvan 6 miljoen aan subsidies.

Veiligheid en groen

Bedoeling is om maximaal gebruik te maken van gedeelde faciliteiten door diverse doelgroepen. “We spreken dan ook over een campus, omdat deze uit verschillende gebouwen zal bestaan, waaronder een klaslokaalblok, een administratief blok met polyvalente zaal en een refterblok met fietsenberging, naast de al bestaande faciliteiten op de campus”, aldus Isabelle Degezelle.

“We bouwen hier in Zwevegem dus letterlijk en figuurlijk aan onze toekomst” – Loes Vandromme

Bij de herontwikkeling van de onderwijs- en vrijetijdscampus Kappaert streven ze naar een zogenaamde slimme herinrichting van het openbaar domein, gericht op veiligheid en groen. “We willen een verkeersluwe schoolomgeving realiseren met prioriteit voor zwakke weggebruikers, en een frisse, multifunctionele parkomgeving met groene ruimtes en speelzones.”

Aan de bouw ging een lange weg vooraf. Het dossier werd al in december 2020 gestart. Samen met Vlaamse Bouwmeester werd in november 2021 het ontwerpteam BDR-Carton123 uit Turijn en Brussel aangesteld samen met landschapsarchitect Joost Emmerik uit Rotterdam. Daarnaast werd de expertise van de onderzoeksgroep Research en Design van de KU Leuven ingeschakeld voor advies over buitengewoon onderwijs en autisme.

Eerste steen

Op 23 oktober vorig jaar kon hoofdaannemer Vandenbussche van start gaan met de werkzaamheden. De nodige grondwerken zijn uitgevoerd en stilaan zien we de bovengrondse structuren verschijnen. Tijd dus voor de symbolische eerstesteenlegging. Alle toekomstige gebruikers van de campus moesten letterlijk hun steentje bijdragen door elk met een steen een (voorlopig) muurtje te bouwen.

Ook Loes Vandromme, voorzitter OVSG (Onderwijsvereniging voor Steden en Gemeenten), was aanwezig. “Er is vandaag veel te doen over de kwaliteit van ons onderwijs. Om die te leveren, hebben we in de eerste plaats goede leerkrachten en directeurs nodig, maar investeren in nieuwe schoolgebouwen betekent evenzeer dat we investeren in de kwaliteit van ons onderwijs. We bouwen hier in Zwevegem dus letterlijk en figuurlijk aan onze toekomst”, liet ze optekenen.

Bedoeling is dat de campus tegen het voorjaar van 2025 operationeel zal zijn. Tegen dan zullen ook alle omgevingswerken afgerond zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier