Studenten VIVES ontwikkelen app zorgverstrekkers en ouderen ontlast

Het team bestaat uit studenten ecotechnologie, toegepaste psychologie, zorgtechnologie (Kortrijk), toerisme en recreatiemanagement, sportmanagement en kleuteronderwijs (Brugge).© Hogeschool VIVES
Het team bestaat uit studenten ecotechnologie, toegepaste psychologie, zorgtechnologie (Kortrijk), toerisme en recreatiemanagement, sportmanagement en kleuteronderwijs (Brugge).© Hogeschool VIVES
Redactie KW

Zes studenten uit verschillende richtingen van Hogeschool VIVES campussen Kortrijk en Brugge willen een device ontwikkelen dat zorg herkent. Dat zullen ze koppelen aan een app die mogelijke zorgbehoeftes automatisch zal doorspelen aan de zorgvrijwilligers. Het project ‘Laissez-Care’ kadert in een zogenaamde ‘Honours Degree’ van de Hogeschool.

Het Honours Degree is een project waarbij studenten van Hogeschool VIVES in een interdisciplinair team geconfronteerd worden met een maatschappelijk relevant vraagstuk. Het samenwerken in dat multidisciplinair team stimuleert de expertise-uitwisseling tussen de verschillende studiegebieden . Daarnaast zet het de deur open voor out of the box denken. Het thema die de studenten meekregen was ‘het organiseren van de toekomst in 2035’.

Ont-zorgen

Het team dat dit thema aan zorg koppelde, noemt zichzelf Co’nect. Het team bestaat uit studenten ecotechnologie, toegepaste psychologie, zorgtechnologie (Kortrijk), toerisme en recreatiemanagement, sportmanagement en kleuteronderwijs (Brugge). De studenten zijn afkomstig van Snaaskerke, Wevelgem, Zwevegem, Roeselare, Ternat en Sint-Maria-Horebeke.

“Brainstorming leidde tot het project ‘Laissez-Care’”, vertellen de studenten. “ Het begrip ‘zorg’ is anno 2020 immers meer dan ooit een hot topic. Niet alleen professionele zorg, maar ook de dagdagelijkse zorg zoals boodschappen doen voor elkaar, een babbel, een lach… Met Laissez-Care willen we helpen ‘ont-zorgen’. We willen een last wegnemen van heel wat mensen. Zeker van mantelzorgers, maar ook van alleenstaande zelfstandige ouderen.”

Info naar zorgvrijwilligers

Daarvoor wil het team technologie inzetten. Het opzet is dat de smartphone verschillende parameters kan meten, zoals spraakdetectie. In combinatie met nog andere parameters kan Laissez-Care hieruit eenzaamheid detecteren. De app van Laissez-Care kan gekoppeld worden een smartphone en/of smartwatch. De persoon kan zelf kiezen welke parameters uit de smarthome/smartphone gekoppeld worden aan Laissez-Care. Laissez-Care zal via een intern verwerkingssysteem de gemeten parameters verwerken.

Bij opmerkelijke informatie zal de app de conclusies doorgeven aan de zorgvrijwilligers. Daarnaast kan er handmatig om zorg gevraagd worden. De app richt zich specifiek tot mensen die de zorg niet altijd durven, kunnen of willen inroepen. De app krijgt een eenvoudige interface, met duidelijk taalgebruik in het Nederlands. De app vermijdt moeilijke termen en beschikt over de mogelijkheid om tekst weer te geven in een groot lettertype, ideaal voor oudere mensen. Ook biedt de app 24/7 een supportservice aan.

Pop-up

De studenten willen via pop-up momenten het concept van Laissez-Care bij de mensen brengen. Dankzij deze sociale, menselijke momenten willen ze de drempel naar de technologie verlagen. Tijdens de pop-up momenten komen mensen gewoon op bezoek voor een babbeltje. Evengoed kan je er gezellig iets drinken. Op basis van de expertise van een gelukcoach zal men ook een gelukbox inrichten.

Andere ideeën zijn workshops rond het gebruik van de app, maar evengoed rond mindfullness of het onderwerp ‘hoe ga je een gesprek aan’. Daarnaast zullen in de pop-up permanent videomateriaal en quotes ter beschikking staan van zorgvrijwilligers en zorgontvangers. Tot slot worden sensibiliseringscampagnes georganiseerd i.s.m. gemeentelijke instanties zoals een OCMW, maar ook Steunpunt Mantelzorg enz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier